S&P Türkiye`deki en büyük riski açıkladı

S&P Ülke Derecelendirme Başkanı Moritz Kraemer, Türkiye`de en büyük riskin ani para çıkışları olduğunu söyledi

Bigpara Haber

S&P Ülke Derecelendirme Başkanı Moritz Kraemer, Türkiye`de en büyük riskin ani para çıkışları olduğunu

söyledi.

S&P Ülke Derecelendirme Başkanı Moritz Kraemer, CNBC-e yayınında Ceylan Olcaş Balta’nın sorularını yanıtladı.  Kraemer, S&P’nin kredi notu görünümünü durağandan negatife çevirmesini değerlendirdi. Kraemer, “Şubat’ta değiştirdiğimizde bu görünümü temel sorun şuydu, yeniden dengeleme noktasında ve cari açıktaki sert düşüşün ekonomide yavaşlamaya neden olacağını söylemiştik. Seçimler evet önemli bir nokta ama seçimler tek başına her şeyi değiştirmiyor” dedi.

MAYIS GÖZDEN GEÇİRMESİ

Kraemer, Mayıs’taki yeniden gözden geçirmeyle ilgili olarak, ``Bu süreç çok vakit alan bir süreç. Çünkü her faktörün ne şekilde etki ettiğini görmeye çalışıyoruz. Cari açık azalacaktır belki. Ancak cari açık azalırken, ekonomi yavaşlayacak mı ona bakacağız. Merkez Bankası kararlı adımlar attı faiz oranları noktasında. Türk Lirası`nın istikrar kazandığını gördük. Belli bir dengenin oluştuğunu gördük. Ancak yapılacak çok şey var`` dedi.

EN BÜYÜK RİSK ANİ PARA ÇIKIŞLARI

Kraemer, Türkiye`yi bekleyen temel riskler için `Temel riskler sert iniş. Çünkü yatırımcıların güvenine bakmamız gerekiyor gelişen ülkelerde. Türkiye`de şu anda para ülkeden dışarı çıkıyor. Bunu kısa bir süre için gördük  Ocak ayında. Bu tip süreçlerin görülmesi, hızlı ve acil bir yeniden yapılanma gerektirecektir Türkiye`de. Türkiye`de en büyük risk ani para çıkışları` dedi.

Kraemer olası bir not artışı ve görünümle ilgili görüş bildiremeyeceğini söyledi. Kramer, `Kredi komitesinin toplanması ve durumun değerlendirilmesi gerekiyor. Tek başıma yorum yapamam` dedi.

ENFLASYON YORUMU

Kraemer, enflasyonla ilgili olarak, `Enflasyon oranları bu bilmecenin bir parçası. Çünkü otoriteler, politika yapıcılar ve Merkez Bankası çekirdek enflasyonun yükseldiğinin farkında. Enflasyon hedef koridorun üstünde ve fiyatların yavaşlaması gerekiyor. Merkez Bankası`nın stratejilerinden ve ekonominin yeniden dengelenmesinin amaçlarından birisi. Ancak Merkez Bankası`nın burada dikkatli hareket etmesi gerekiyor. Enflasyonu düşürürken, dış dengesizlikleri düzenlerken bunu çok aşırıya kaçırmamalı, ekonomiyi boğmamalı` dedi.

CUMHURBAŞKANLIĞI SEÇİMLERİ BAZ SENARYODA YOK

Kraemer, `Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin siyasi risk oluşturup oluşturmayacağıyla ilgili olarak Bunu baz senaryo olarak görmüyoruz. Yerel seçimlerde siyasi görüşün değişmediği görüldü` dedi.

BANKACILIK SİSTEMİ GÜÇLÜ TUTULMALI



BANKACILIK SİSTEMİ GÜÇLÜ TUTULMALI

Türk bankacılık sektörüyle ilgili de konuşan Kraemer, `Bankacılık sektörü yeniden düzenlemenin önemli noktalarından birisi. Bunu daha önce defalarca belirttim. Yurtdışından gelen fonların büyük bir kısmı hükümet arayıcılığıyla değil bankalar aracılığıyla gerçekleşti. Kısa vadeli büyük dış borçlar var ve dış para birimlerine karşı bir risk söz konusu. Bu yüzden düzenleyici kurumların bankacılık sistemini güçlü tutması gerekiyor` dedi.

TÜRKİYE DAHA HIZLI BÜYÜYEBİLİR

Kraemer, Türk ekonomisiyle ilgili olarak, `Türk ekonomisi bence daha hızlı büyüyebileceğini ve istihdam yaratabileceğini, göstermek, kanıtlamak durumunda. Enflasyon oluşturmadan, dış dengesizlikler oluşturmadan bunu gerçekleştirmeli. Geçen yıllarda büyümenin gerçekleştiğini ancak sonra cari açığın ortaya çıktığını ve devalüasyon olduğunu gördük. Bu döngünün görülmemesi gerekiyor. Evet bu zor bir görev ama bu daha önce başka ülkelerde başarıyla gerçekleştirildi. Türkiye`nin bunu yapmaması için hiçbir neden yok` dedi.

UKRAYNA`NIN DURUMU NOT GÖRÜNÜMÜNÜ ETKİLEMEZ

Kraemer, Ukrayna`daki durumun Türkiye`ye etkisinin Rusya boyutunda olacağını söyledi ve `Ukrayna`daki durum açıkcası o ülkeye ve onun coğrafı konumuna bağlı bir durum. Rusya`da gaz ve petrol akışı etkilenirse durum Türkiye`yi etkiler ama bunun spekülatif olduğunu düşünüyorum` dedi.  Kraemer, bu durumun Türkiye`nin not görünümüne etki etmeyeceğini söyledi.

Diğer Genel Haberleri