Sözde Ermeni Soykırım Tasarısının Kabulüne Tepki

Bigpara Haber

-Mhp Grup Başkanvekili Köse: -Türkiye`Ye Düşmanlıkla Bakan Bu Tür Düşüncelere İtibar Edileceğini Sanmıyorum -Anap Genel Başkan Yardımcısı Yıldırım: -Devletin Planlamadığı Bu Olayı Soykırım Olarak Nitelemek Tarihe Saygısızlıktır -Dyp Genel Başkan Yardımcısı Söylemez: -Tartışma, Tarihçilere Bırakılmalı -Fp Grup Başkanvekili Arınç: -Bu Alınan Karar, Türkiye`Ye Karşı Husumetin Bir Örneğidir

ANKARA (A.A) - 08.11.2000 - Siyasi parti temsilcileri, Fransa Senotosu`nda sözde Ermeni soykırımı iddialarına ilişkin yasa tasarısının kabul edilmesinin kimseye yarar sağlamayacağını söylediler. MHP Grup Başkanvekil İsmail Köse, bu tür girişimlerin Ermeni lobilerinin çabası sonucunda değişik ülkelerde gündeme getirildiğini belirterek, Türkiye`ye düşmanlıkla bakan bu tür düşüncelere itibar edileceğini sanmıyorum dedi. Tasarının Fransa Senatosu`ndan sonra bu ülkenin Meclisi`nden de geçmesi gerektiğini anlatan Köse, Türkiye-Fransa arasındaki dostluğun eskiye dayandığını, iki ülkenin aynı zamanda NATO`da müttefik olduğunu kaydetti. Köse, Bu tür durumlar dostluğu ve iki ülke ilişkilerini etkiler. Ancak Fransız parlamenterlerin ve komuoyunun gerçeği göreceğine inanıyorum diye konuştu.

-ANAP`LI YILDIRIM-

ANAP Genel Başkan Yardımcısı Salih Yıldırım da, tarihin sayfalarında kalmış acı olayları bugüne taşımanın hiç kimseye faydası olmayacağını belirterek, bu tasarının ne Fransız ne Ermeni ne de Türk halklarına bir faydası var diye konuştu. Geçmişten ders alınması gerektiğini kaydeden Yıldırım, şunları söyledi: Bu olaylar bir soykırım değildir. Soykırım yok, mukatele (karşılıklı öldürme) var. 1915-20 tarihleri arasında yaşanan olaylarda sadece Ermeniler değil, onların üç katı kadar da Türk vatandaşı öldürülmüştür. Devletin planlamadığı, programlamadığı bu olayları soykırım olarak nitelemek herşeyden önce tarihe saygısızlıktır. Fransızlar insan hakları savunuculuğu yaparak bu konuyu gündeme ggetiriyorlar. Ancak bu olay, Fransızların Cezayir`de yaptıklarını unutturmasın.

-TARİHÇİLER ARAŞTIRMALI-

DYP Genel Başkan Yardımcısı Ufuk Söylemez de, Fransız senatosunun sözde Ermeni Soykırımı tasarısını kabul etmesini son derece vahim bir gelişme olarak niteleyerek, şunları söyledi: Ermenilerle olan bu tartışmanın, Türkiye ve Ermenistan arasında stratejik araştırmalar yapılarak, tarihçilere bırakılarak uygar platformlarda yapılmasının doğru olduğunu düşünüyoruz. Buna üçüncü ülkelerin müdahil olmasının anlamlı ve hakkaniyete uygun olmadığını düşünüyoruz. Söylemez, Dışişleri Bakanlığı`nı, bu konuda daha duyarlı ve etkin bir politika izlemeye çağırdı.



-FP`NİN GÖRÜŞÜ-

FP Grup Başkanvekili Bülent Arınç,Fransız Senatosu`nda, sözde Ermeni soykırımı Yasa Tasarısının kabul edilmesinin fevkaladeüzüntü verici olduğunu söyledi. Arınç, şöyle konuştu: Fransa, Türkiye ile işbirliğini geliştirmeyi arzu ettiğini söylese de, bu alınan karar adeta Türkiye`ye karşı husumetin bir örneğidir. Ermenilerin iddiaları yerinde değildir. Konu batılı ülkelerde zaman zaman gündeme gelmekteydi. En son ABD Temsilciler Meclisi`nde gündeme geldi, Türkiye duyarlılığını gösterdi vetasarı geri çekildi. Tarihte kalmış olayların Türkiye`ye karşı siyasi bir karar haline getirilmesi ve 3. ülkelerin buna alet edilmesi hiçbir şekilde kabul edilemez.

-HATİBOĞLU`NUN SÖZLERİ-

FP Grup Başkanvekili Yasin Hatiboğlu da alınan kararıfevkalade üzüntü verici olarak nitelendirdi.Türkiye`nin, Fransa ile ilişkilerini sürekli geliştirmek istediğini, tarihi ilişkiler sözününbu iki ülke ilişkileri için rahatça söylenebileceğini anlatan Hatiboğlu, şunları söyledi: Öyle anlaşılıyor ki Fransız yetkililer, sosyal ilişkiler ve sosyal siyaset tarihinin tarihçilere ait olduğunu bilmediği gibi kendi tarihlerinin de farkında değiller. Belli ki, Kuzey ve Kuzey Doğu Afrika`da bıraktıkları kötü şöhretin kompleksi içinde davranıyorlar. Umarım akıl galip gelir ve ABD Temsilciler Meclisi`nde hakim olan mantık Fransa`ya da hakim olur.

Diğer Politika Haberleri