Söylemekle İstanbul finans merkezi olmaz

Bigpara Haber
Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz, İstanbul’un ’söylemekle’ finans merkezi olmayacağını kaydetti.

İngiliz Financial Times gazetesinde yeralan haberde Yılmaz, ’Merkez İstanbul’a taşınsın mı?’ sorusuna, Siyasiler İstanbul’u finans merkezi yapmak isterlerse her Türk vatandaşı bu fikri destekler. Londra, milli gelirin yüzde 7’sini karşılıyor. Eğer İstanbul’un finans merkezi olmasıyla Türkiye ekstra milyar dolarlar kazanacaksa, kim bunu desteklemez ki. Biz banka olarak bu fikrin tamamen arkasındayız. Fakat bir yerin finans merkezi olması sadece açıklamakla olmaz, bunun ön koşulları vardır. Bu koşulların arasında modern bir hukuk sistemi, güncelleştirilmiş bir muhasebecilik ve alt yapı ile kültür temeli varlığı gerekli. Benim kaygım para politikası ile ilgili. Tartışmalar para politikasının kredibilitesine zarar vermeden yapılmalı yanıtını verdi.

KREDİBİLİTE SORUNU: Bazı hedeflerin yerine getirilememiş olmasının, sürecin ortasında yön değiştirmekten daha iyi olduğunu belirten Durmuş Yılmaz, böyle bir yön değiştirmenin de gelecekteki para politikasını riske sokacağını düşündüklerini bildirdi. Aklı başında hiçbir merkez bankası koyduğu hedefi kaçırmaktan mutluluk duymaz diyen Yılmaz, bunun bir merkez bankası için ciddi bir kredibilite sorunu oluşturduğunu söyledi. Buna karşın enflasyon hedeflenmesine erken geçildiği iddiasına katılmadığını savunan Yılmaz, Enflasyon hedefi fazla iddialı. Ancak yine de hedefin değiştirilmemesi daha uygun olacak dedi.

REFORMLAR ŞART: Durmuş Yılmaz, önümüzdeki dönemde ne gibi adımlar atılması gerektiğine ilişkin bir soru üzerine şimdiye kadar ele edilen kazançların sağlamlaştırılması gerektiğini belirterek, büyümeyi güçlendiren, ekonominin iç ve dış rekabet gücünü artıran reformların yapılması gereğinin altını çizdi.

Mortgage krizi fazla etkilemedi

DURMUŞ Yılmaz, ABD’de yaşanan kredi sorunlarından şu ana kadar Türkiye’nin çok etkilenmediğini açıkladı. Yılmaz, ABD ile ticaret hacmimiz toplam ticaret hacmimizin sadece yüzde 9’unu oluşturuyor. Türk bankaları dikka0tli davranıyor ve Amerika’da yaşanan kayıplar burada olmuyor. Sistemin gerek duyması durumunda likidite aktarımına hazırız dedi.

Diğer Genel Haberleri