Sonuç kesinleşti: İngiltere AB'den çıkıyor

İngiltere tarihi oylama sonucu seçimini Avrupa Birliği'nden ayrılma yönünde kullandı.

Bigpara Haber

İngiltere dün gerçekleşen tarihi referandum sonucunda Avrupa Birliği'nden (AB) ayrılma yönünde oy kullanarak ülkenin geleceğini belirsizliğe sürüklerken, İkinci Dünya Savaşı'ndan bu yana daha fazla birlik olmayı hedefleyen Avrupa'nın bu çabalarına da büyük bir darbe vurdu.

Dünya finans piyasaları neredeyse tamamı sayılan oyların yüzde 51.8'e yüzde 48.2 ile ayrılık yanlılarının önde olduğunu göstermesiyle sert bir düşüş yaşadı. Sterlin dolar karşısında yüzde 9 değer kaybederek en büyük günlük kaybını gerçekleştirirken, piyasaların dünyanın en büyük 5. ekonomisine dair endişeleriyle beraber 30 yılın da en düşük seviyesine geriledi.

Reuters'in haberine göre; oylama sonucu İngiltere ile AB arasında iki yıllık zorlu bir ayrılma sürecinin başlaması beklenirken, Londra'nın küresel finans merkezi rolüne dair soru işaretleri ortaya çıkacak. Aynı zamanda kampanya boyunca sonuç ne olursa olsun görevde kalacağını söyleyen İngiltere Başbakanı David Cameron üzerinde de istifa etmesi için büyük bir baskı oluşacak.

Haberin Devamı

İngiltere'nin AB'den ayrılmasının birlik üzerinde daha geniş ekonomik ve siyasi sonuçlarından duyulan endişelerle beraber euro da dolar karşısında yüzde 3.5 değer kaybetti. Yatırımcılar altın ve yen gibi güvenli limanlara akın etti.

Oylama hakkında İngiltere Merkez Bankası'ndan herhangi bir açıklama gelmedi. Uluslararası piyasalarda ilk tepkilerden birisi Japonya'nın en üst düzey döviz yetkilisi Masatsugu Asakawa'dan geldi ve Maliye Bakanı ile beraber küresel hareketlere nasıl cevap vereceklerini tartışacaklarını açıkladı.

Euro bölgesinden ayrılmayı destekleyen İngiltere Bağımsızlık Partisi (UKIP) lideri Nigel Farage, "Bağımsız bir İngiltere için şafağın doğduğunu hayal ediyorum" dedi.

Haberin Devamı

Farage, "Eğer tahminler doğruysa bu gerçek halk, normal vatandaş, dürüst insanlar için bir zafer... 23 Haziran tarihimize bağımsızlık günü olarak not düşülsün" dedi.

Birleşik Krallık'ın birliği ise referandum sonrası tehlikeye girdi. Yüzde 62 ile AB'de kalma yanlısı oy kullanan İskoçya'nın 2014'te gerçekleştirdiği ve Birleşik Krallık'ta kalmaktan yana oy kullandığı referandumun ardından bağımsızlık için yeniden bir referanduma gitme ihtimali bulunuyor.

Diğer Ekonomi Haberleri