Şirket Evliliklerinde Boşluklar Var

Bigpara Haber
Yatırım bankacılığı ve aracı kurum hizmetleri veren CLSA, finans kesimindeki evlilik ve birleşmelerde aktif rol almayı planlıyor.


Bir yılı aşkın bir süredir İstanbul`da yatırım bankacılığı ve aracı kurum faaliyetlerinde bulunan CLSA (Credit Lyonnais Securities Asia), Türkiye üzerinden Yunanistan ve Ortadoğu piyasalarında da hizmet veriyor. Türkiye sermaye piyasalarına ilişkin plan ve stratejileri hakkında bilgi veren CLSA Türkiye Başkanı Ian McCallum ve CLSA`nin Türkiye Kurumsal Finans Hizmetleri Başkanı Antoine Sirgi, Türkiye`deki temel hedeflerinin yabancı kurumsal yatırımcılara yönelik işlem hacimlerini artırmak olduğunu belirttiler. CLSA yetkilileri, uzun vadede yerel kurumsal yatırımcılara varlık yönetimi ve özel emeklilik fonlarında hizmet vermeyi hedeflediklerini de kaydettiler.Türkiye`deki hedeflerinden birinin de kurumsal finans alanındaki şirket evliliklerinde hizmet vermek olduğunu belirten CLSA Türkiye Başkanı Ian McCallum, bu alanda boşluk saptadıklarını söyledi.


Bu boşluğun Türkiye`de şirket evliliklerinde hizmet veren kuruluşların CLSA kadar güçlü olmamasından kaynaklandığını belirten McCallum, avantajlarını şöyle sıraladı: CLSA`in bu alandaki geçmişten kaynaklanan deneyimleri, uluslarararası kurumsal yatırımcılar ile bağlantıları ve CLSA`nin yüzde 65 sermayesine sahip olan Credit Lyonnais bankasının uluslararası gücü bizim en büyük avantajlarımız.
CLSA`nin 23-24 Ekim tarihlerinde Londra`da düzenlediği Gelişmekte Olan Avrupa Pisaları Formu`na 30`a yakın kurumun katıldığını belirten McCallum ve Sirgi ise forum sonunda kurumsal yatırımcılardan Türkiye`deki yapısal forumların yolunda gittiği yönünde değerlendirmeler aldıklarını ilettiler. CLSA yetkilileri Londra`da foruma katılan fonların yüzde 80`inin Türk Borsası`na yatırım yapan kurumlar olduğunu bildirdiler.


CLSA YETKİLİLERİ MİLLİYET`İN SORULARINI YANITLADI;

- Yabancı yatırımcılar Türkiye`deki banka operasyonlarını nasıl değerlendiriyor?

Konuyu yabancı yatırımcılar açısından değerlendirirsek bu bankacılık sektörünün iyi yönetileceğini gösteriyor. Türk hükümeti ilk defa vergisini ödeyen insanların paralarına sahip çıktı ve yaptığı opreasyonlarla hiç kimseyi hukukun üstünde tutmayacağı izlenimini verdi.

- Siz gelişmeleri nasıl değerlendiriyorsunuz?

Türkiye bankacılık sektöründeki son gelişmeleri oldukça olumlu ve yerinde buluyoruz. Bankacılık sektöründe beklenen konsolidasyonla CSLA, şirket evlilikleri ve birleşmeler alanında doğacak fırsatları değerlendirmeyi hedefliyor.

- Fon bankalarının satışı mümkün olur?

Şu an bu konuda alıcıdan çok satıcı var. Bu nedenle bankaların tamamının satışı mümkün olmayabilir.


YABANCI BANKALAR İÇİN FIRSAT DOĞDU;

Yabancı bankaların Türk bankacılık sektörüne gösterdiği ilginin Türkiye bankacılık sektörünün gelişmekte olan piyasalar ile karşılaştırıldığında henüz prematüre olmasından kaynaklandığını belirten CLSA yetkilileri şöyle konuştular: Bunu hem ticari kurumsal bankacılık hem de perakende bankacılık alanında rahatlıkla söyleyebiliriz. Sektördeki toplam kredilerin gayrisafi milli hasılaya oranı yüzde 20 düzeyinde. Bu oran gelişmiş ülkelerde yüzde 100`dür. Diğer yandan yaşanmakta olan dezenflasyon programıyla düşen faizler sonunda Hazine operasyonları karlılığı düştü ve yerel bankaların rekabet gücü azaldı. Bu noktada yabancı bankaların Türkiye`ye gelmek için oldukça iyi bir fırsat yakaladığı söylenebilir. (MİLLİYET)

Diğer Genel Haberleri