Sırbistan`da rahat seçim

Bigpara Haber
Bugünkü parlamento seçimlerinde, Devlet Başkanı Koştunitsa`nın Sırbistan Demokratik Muhalefeti`nin (DOS) oyların büyük çoğunluğunu alarak Miloseviç`e karşı konumunu daha da pekiştirmesi bekleniyor.


Sırbistan`da bugün yapılacak parlamento seçimlerinde, Miloseviç rejimine son veren Sırbistan Demokratik Muhalefeti`nin (DOS) oyların çoğunluğunu alması bekleniyor. Sırbistan parlamentosunun 250 sandalyesinin belirlenmesi için bugün yaklaşık 6.5 milyon seçmen sandık başına gidecek. Seçim öncesinde yapılan anketlere göre, DOS oyların yüzde 71`ini, Miloseviç`in Sırbistan Sosyalist Partisi (SPS) ise ancak yüzde 13`ünü elde edebilecek. Aşırı milliyetçi Vojislav Seselj`in Sırbistan Radikal Partisi`nin (SRS) yüzde 7, Vuk Draskoviç`in de yüzde 5 oranlarında oy alacağı tahmin ediliyor. Siyasi gözlemciler, Miloseviç dönemine son veren yeni Devlet Başkanı Voyislav Koştunitsa liderliğindeki Sırbistan Demokratik Muhalefeti`nin bu seçimlerde de parlamentoda çoğunlukta olan Sosyalistler`in egemenliğini ortadan kaldırarak konumunu daha da pekiştireceğine işaret ediyorlar. Seçimlerde yeni bir darbe almaları beklenen Miloseviç`in Sosyalist Partisi`nin yetkilileri ise yeni yönetimin propaganda kampanyalarına engel olduğunu ifade ederek `medya baskıları`ndan şikayet ediyorlar.


Yugoslavya`da eylülde yapılan tartışmalı genel seçimlerin ardından Miloseviç`in iktidarı teslim etmemesi üzerine ekim ayında Belgrad`da ayaklanma olmuş, Koştunitsa liderliğindeki muhalefet, yönetimi kan dökmeden devralmıştı.
Ülkede Miloseviç yandaşlarının yenilgisi üzerine muhalif liderler, normalde görev süresi Eylül 2001`de sona eren Sırbistan Parlamentosu için yapılacak seçimlerin de erkene alınmasını sağlamışlardı. (FİNANSAL FORUM)


Diğer Genel Haberleri