Şimdi de Türbe Krizi

Bigpara Haber
Suriye`nin baraj yapması nedeniyle tepesinde Türk Bayrağı dalgalanan, Türk askerinin nöbet tuttuğu Süleyman Şah Türbesi sular altında kalacak. Baraj Ankara-Şam ilişkilerini yine gerdi . Bölücübaşı Abdullah Öcalan ve PKK`ya yıllar boyu destek veren Suriye şimdi de 79 yıllık Türk toprağı olan Caber Kalesi ile Süleyman Şah Türbesi`ni sular altında bırakmaya hazırlanıyor. Bu nedenle Türkiye ile Suriye arasında yeni bir kriz çıktı. Suriye toprakları içinde yer alan Caber Kalesi ve yanındaki Süleyman Şah Türbesi`nin, 20 Ekim 1921 tarihinde yapılan Ankara Anlaşması ile Türkiye`nin malı olduğu benimsenmişti. 79 yıldır burada Türk Bayrağı dalgalanıyor. 1975 yılında Suriye bu bölgede Tapka Barajı`nı yaparak türbenin soğuk sular altında kalması tehlikesini doğurdu ancak iki ülke arasında yapılan görüşmeler sonrası türbe, Halep karayolundaki Karakozak mevkiine taşındı.


TÜRBE SULAR ALTINDA KALACAK;

Ardından Suriye, bu bölgede Teşrin adı altında bir başka baraj yapmayı kararlaştırdı. Şu anda su tutmaya başlayan baraj gölü de türbeyi sular altında bırakacak.Dışişleri Bakanı İsmail Cem, Süleyman Şah Türbesi`nin baraj suları tarafından tehdit edildiğini belirterek, Suriye makamları ile temasa geçildiğini, barajın su tutması nedeniyle türbe zemininde çöküntü, sızma ve nem oluştuğunu bildirdi. Suriyeli yetkililerin türbenin yerinde kalması halinde baraj gölünde su düzeyinin 320 metre kodundan aşağı düşürülmesinin gerekeceğini belirttiklerini söyleyen Cem, MHP Sivas Milletvekili Mehmet Ceylan`ın bu konudaki yazılı soru önergesine şu cevabı verdi:

Türkiye türbenin yerinde kalmasını sağlayacak tahkim çalışmaları yapılmasını istemiş ve tahkim projesinin Suriye tarafından finanse edilmesini istemiştir. Mutabakata varılamayınca zaman kaybedilmesi yüzünden türbe, su seviyesinin yükselmesinden kaynaklanacak bir zarara uğrar ise bunun sorumluluğunun Suriye tarafına ait olacağına ve böyle bir gelişmenin iyileşme sürecine girmiş olan Türkiye-Suriye ilişkilerine zarar verebileceğine dikkat çekilmiştir. Bu konudaki yetki ve sorumluluk Kültür Bakanlığı`na verilmiş, türbenin bulunduğu alanın sudan korunması için proje hazırlanarak ihale çalışmaları da DSİ tarafından üstlenilmiştir.
(SABAH)

Diğer Politika Haberleri