`Silin` oluru bakanlıktan

Bigpara Haber
Vergi muafiyetinden yararlanmak için, `portföyün yüzde 25`ini İMKB`de işlem gören hisse senetlerinden oluşturma` şartını yerine getirmediği halde vergi istisnalarından yararlanan Citibank Türkiye merkez şubesi hakkındaki 3 milyar dolarlık vergi alacağı raporlarının Gelir İdaresi Başkanı Osman Arıoğlu ve Maliye Bakanı Unakıtan`ın imzasıyla işlemden kaldırıldığı öğrenildi.

Arıoğlu ve Unakıtan imzasıyla bankanın bağlı olduğu Mecidiyeköy Vergi Dairesi`ne gönderilen yazıda, incelemeyi yapan Gelirler Kontrolörleri Ahmet Turan Bahşi ile Hüdaverdi Akkoca tarafından 1997-2001 yıllarına ilişkin Kurumlar Vergisi, Gelir Vergisi stopajı ve Geçici Vergi ile ilgili 15 raporun hatalı olduğu belirtilerek, verginin düzeltme yoluyla terkin edilmesi (silinmesi) isteniyor.

Muafiyet şartlı

Hürriyet yazarı Emin Çölaşan`ın gündeme getirdiği konu hakkında, Bakan Unakıtan ve Gelir İdaresi Başkanı Arıoğlu`nun isteği üzerine Mecidiyeköy Vergi Dairesi`nin herhangi bir işlem yapmadığı öğrenildi.
5422 sayılı Kurumlar Vergisi Kanunu`na göre Portföyünün en az yüzde 25`i hisse senetlerinden oluşan menkul kıymetler yatırım fonları (döviz yatırım fonları hariç) ile aynı nitelikteki menkul kıymetler yatırım ortaklıklarının portföy işletmeciliğinden doğan kazançları vergiden muaf tutuluyor.
Edinilen bilgilere göre konuyla ilgili gelişmeler şöyle oldu:
Kontrolörler, 2002`de yazdıkları raporlarda, Citibank yatırım fonunun 1997 - 2001 yıllarını kapsayan dönemde yüzde 25 hisse senedi bulundurma zorunluluğunu yerine getirmediğini, bankanın toplamı 3 milyar doları bulan Kurumlar Vergisi, stopaj ve geçici vergi ile ceza ve gecikme faizi ödemesi gerektiğini belirttiler.

Düzeltme talebi

Merkezi New York`ta bulunan Citibank`ın avukatları, yargı veya Uzlaşma Komisyonu`na gitmek yerine raporların hatalı olduğunu ileri sürerek `düzeltme` talebiyle Maliye Bakanlığı`na başvurdu. Vergi Usul Kanunu`nun `düzeltme` yetkisini tanımlayan maddelerinde, yetkili olarak `Vergi Dairesi Müdürü` görüldüğü halde, Bakan Unıkatan ve Arıoğlu, imzaladıkları yazıyla Citibank hakkındaki vergi talebinin terkinini sağladı.
Vergi uzmanları, Unakıtan ve Arıoğlu`nun dayandığı Vergi Usul Kanunu`nun 116 ve izleyen maddelerinin `düzeltme` ile ilgili öngördüğü prosedüre göre raporlarda hata olup olmadığının anlaşılması için yeniden inceleme istemesi gerekiyor.

Diğer Genel Haberleri