Sigortacılıkta Kriz Hasarı

Bigpara Haber
Hazine Müsteşarlığı, faaliyet gösteren 62 sigorta şirketinin 26`sında mali bünye sorunu olduğunu açıkladı. Hazine, bu sorunlu şirketten 15`ini gözetim altına aldı. Mali piyasalarda yaşanan kriz, sigortacılık sektöründe de etkisini hissettirdi. Hazine Müsteşarlığı, Türkiye`de faaliyet gösteren 62 sigorta şirketinden 26`sında mali bünye sorunu bulunduğunu belirledi. Bu şirketlerin sektör içindeki aktif toplamı yüzde 10, prim üretme payı ise yüzde 21 olarak hesaplandı. Hazine, 26 sorunlu şirketten, 15`ini yakın gözetim altına aldı.

SORUNUN KAYNAKLARI;

Hazine`nin tesbitlerinde sigortacılık sektöründeki sorunlar şöyle özetlendi:

* Acentelerden prim tahsilatının kanuni süreleri içinde alınanamaması, hasar ödemelerinin aksaması ve reasürör borçlarının yüksek olması.

* Sigorta şirketlerinin; trafik, kasko, sağlık alanlarına ağırlık vermesi ve bu alanlarda sektöre yeni giren şirketlerin fiyat kırma politikaları nedeniyle bu sigortalarda hasar/prim oranının yüksek olması.

* Hakim hissedarın mali güçlüğe düşmesi sonucunda şirketin bir yandan sermaye artırımı gereksinimini karşılayamaması diğer yandan deneyimli personel kaybı, acente kaybı ve piyasadaki itibarın değişmesi sonucu portföy kaybına uğraması.

* Hakim hissedarın bankasının Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu`na devri sonucu sermaye desteğinden yoksun kalması.

* Personel giderlerinin yüksek olması.

* Hayat sigortalarının tekniği gereği profesyonel teknik ve pazarlama kadrosu ihtiyacı ile bu ihtiyacın yüksek maliyetinin kâr payı politikasına etkisinin olması. (SABAH)

Diğer Ekonomi Haberleri