Siber Sendikalizm Çağı Başlıyor

Bigpara Haber
İnternet dünyası kendi sivil toplum örgütlerini de oluşturmaya başladı. Bu alanda Amazon`un Fransa`daki ambarında çalışanlar bir ilke imza atarak siber sendikalizm çağını başlattı.


`Amazon.com çalışanları patronlarına karşı birleşmelidir`, Amazon.fr ambarında çalışanlara dağıtılan bu bildiri yeni bir sendikalizm şeklinin başladığına işaret ediyor. Fransız gazetesi Liberation`da çıkan bir habere göre, bu girişimin başında yeni ekonominin çalışanlarını örgütlemeye çalışan ABD menşeli Prewitt Organizing Fund(POF) bulunuyor. ABD`deki ve Avrupa`daki Amazon ambarlarının merkezi durumundaki POF`un sözcüsü Patrick Moran, ilk Atlantik - aşırı sendikayı kurmak için siber - kitaplığın ideal eylem alanı olduğuna inanıyor. Moran, bu konuda `Amazon, yeni ekonominin küreselleşmesinin sembolüdür. Eğer bu kutuda bir sendikanın kurulmasını sağlayabilirsek, bu diğer start - up`lar (yeni başlayan şirketler) için de bir örnek oluşturur` diyor.


GERÇEK PARA

Bu ilginç hareket, şirketin merkezi Seattle`da mayıs ayında ortaya çıktı. Bu tarihte, ilk defa, müşteri servisinin 400 işçisi yönetime karşı örgütlenme tehdidinde bulundular. İstekleri çalışma şartları çerçevesinde toplanıyordu: Bunlar izin günlerine saygı, fazla mesainin ücretinin ödenmesi ve sendikal bir gücün oluşturulması gibi taleplerdi. Taleplerin arasında maaş konusu da vardı: İşçiler `gerçek para` almak istiyorlardı, hisse opsiyonları ile maaşlarının ödenmesine karşıydılar. Grubun 7 bin 500 çalışanına dağıtılan hisse opsiyonları hakkında Amazon`un genç patronu Jeff Bezos`un açıklamalarıyla tartışma yeniden alevlendi. Bezos, POF`un kampanyasına cevap olarak, ` Şirketimizin her çalışanı aynı zamanda sahibidir. Yani Amazon.com`un sendikaya ihtiyacı yoktur` açıklamasında bulundu. POF`un sözcüsü Patrick Moran ise bunun bir yalan olduğunu iddia ediyor ve `Çalışanlar hisselerini satabilmek için belli bir zaman beklemek durumundalar. Ayrıca hisse opsiyonlarına sahip olmanın çalışma koşullarında ne gibi bir iyileşme yarattığını anlayamıyorum` diyor. Çünkü Net şirketlerinin anahtar kelimesi çalışanlarının maksimal verimliliği olmaya devam ediyor.


SENDİKAL TURNE;

`Kabul ediyoruz ve ayağınıza getiriyoruz` sloganıyla Amazon, çok hızlı bir şekilde işletmesinin yapılması gereken devasa bir ürün stoku topladı. Bu durumda, çalışanların üçte ikisi `eski` biçimde çalışıyor: Siber-kitaplık tarafından satılan ve dağıtımı yapılan ürünleri (kitap, CD, DVD ve video kasetler) piyasaya sürmeye hazır hale getiriyorlar. Söz konusu ürünleri satışa hazır hale getiren ve sayısı yüzü geçmeyen Amazon`un Fransa`daki Orleans ambarı çalışanları Amerikalı sendikacıların hedefini oluşturuyor. Fransa`dan sonra, POF sözcüsü Patrick Moran, 500 kişiden fazla çalışanı olan Bad Hersfeld ambarına bildiri dağıtmak üzere Almanya`ya gitti. Almanya`da siparişleri almak için harcanan zaman kronometre ile hesaplanıyor. POF`un sözcüsü daha sonra Amazon`un Avrupa müşteri servisinin bulunduğu Hollanda`ya gitmeyi planlıyor. Görünen şu ki sendikal turne yakında biteceğe benzemiyor. (FİNANSAL FORUM)



Diğer Ekonomi Haberleri