Sezer, Orman Yasası`nı onayladı

Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer, Orman Kanunu´nda değişiklik yapılmasına dair kanunu onayladı

Bigpara Haber
Sezer, TBMM`de yeniden görüşülerek kabul edilen Orman Kanunu`nda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanunu onayladı. Sezer, yasanın 1. maddesi ile 13. maddesinin iptali için Anayasa Mahkemesi`nde dava açacağını bildirdi.

Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer,kızılağaç ve aşılı kestaneliklerin orman alanı dışına çıkarılması, bu ağaçların bulunduğu özel mülkiyete ait 3 hektardan büyük alanlardaki sınırlamaların da kaldırılmasını öngören yasayı yayımlanmak üzere Başbakanlığa gönderdi.

Kızılağaçlıklar ile aşılı kestaneliklerin orman sayılamayacağı hükmünü getiren yasa ile bu alanlar orman dışına çıkarılıyor. Buna göre, orman sınırları içinde ve bitişiğinde tapulu, orman sınırları dışında her türlü tasarruf belgeleri ile özel mülkiyette bulunan kızılağaçlıklar ile aşılı kestanelikler orman sayılmayacak. Kızılağaçlıklar ile aşılı kestane ağaçlarının bulunduğu 3 hektardan büyük alanların kullanımındaki sınırlandırmalar da kaldırılacak.

Tabiat parkları ve tabiatı koruma alanları da hiçbir şekilde orman alanı dışına çıkartılamayacak. Devlet ormanları ile önceden sınırlaması yapılmış olup da herhangi bir nedenle orman sınırları dışında kalmış ormanlar, orman rejimi içine alınacak.

Orman kadastroları ve diğer ormancılık hizmetleri için gerekli hava fotoğrafı ve haritalar, Orman Genel Müdürlüğü`nce yapılacak veya yaptırılacak. Orman kadastrosu yapılıp ilan edilerek kesinleşmiş yerlerde, vasıf ve mülkiyet değişikliği dışında aplikasyon, ölçü, yüzölçüm, çizim ve hesaplamalardan kaynaklanan fenni hatalar tespit edildiğinde, bu hatalar orman kadastro komisyonlarınca düzeltilecek. İlan edilmesinden sonra 30 gün içinde düzeltmenin kaldırılması amacıyla sulh hukuk mahkemesine dava açılmadığı takdirde, yapılan düzeltme kesinleşecek.

Orman kadastro haritalarının yapılmasında yetki ve sorumluluk harita mühendislerine ait olacak.Orman sınırlaması ve orman sınırları dışına çıkarma işlemlerine karşı Orman Genel Müdürlüğü`ne de dava açılabilecek.

Diğer Politika Haberleri