Sezer`den Kamu Bankaları Yasasına Onay

Bigpara Haber

Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer, Halkbank, Emlakbank ve Ziraat Bankası`nın özerkleştirilmesi ve daha sonra özelleştirilmesine yönelik yasayı onaylarken, yasada bu bankalar için TBMM denetimi öngörülmemesini `eksiklik` olarak değerlendirdi ve bunun düzeltilmesini istedi.

Cumhurbaşkanlığı Basın Merkezi`nden yapılan açıklamaya göre Sezer, üç kamu bankası hakkındaki yasayı, ülkenin ekonomik gerekleri açısından onaylanmasını uygun bularak yayınlanmak üzere Başbakanlığa gönderdi.

Ancak, Yasa`da bankaların yıllık faaliyetlerinin bağımsız denetim kuruluşlarınca incelenerek rapora bağlanacağı ve bu raporların genel kurullarına sunulacağı belirtilmesine karşın, TBMM denetimine ilişkin düzenlemenin eksik bırakıldığına işaret edildi.

Kamu kuruluşlarının TBMM tarafından denetlenmesinin Anayasa`nın 165`inci maddesinin gereği olduğuna işaret edilen açıklamada, kamu hissesi oranı yüzde 50`nin altına ininceye kadar, bu bankaların TBMM denetimine tabi olması gerektiği belirtildi ve Cumhurbaşkanı`nın bu `eksikliğin giderilmesi` yönündeki görüşüne yer verildi.(ANKA)

Diğer Politika Haberleri