Sendikalardan AB değerlendirmesi

Türk-İş Başkanı Kılıç, AB`ye katılımın yolunun tavizlerden değil, her açıdan güçlenmekten ve AB standartlarına uyum sağlamaktan geçtiğini bildirdi

Bigpara Haber
Türk-İş Genel Başkanı Salih Kılıç, AB`ye katılımın yolunun tavizlerden değil, her açıdan daha da güçlenmekten ve AB standartlarına uyum sağlamaktan geçtiğini bildirdi.

Kılıç, Ekonomik ve Sosyal Konsey Toplantısı`nda, Türkiye`nin uluslararası ilişkilerde hassas bir dönemi yaşarken, konseyin AB ile ilişkiler gündem maddesiyle toplanmasının son derece önemli olduğunu vurguladı.

Sendikal hak ve özgürlükler konusundaki bazı antidemokratik düzenlemelerin AB`ye girmede önemli engeller oluşturacağını ifade eden Kılıç, Ancak ne yazık ki 2. Türkiye Ulusal Programı`nda bu konuda önemli bir geriye gidiş söz konusudur dedi.

Öte yandan toplantıda, Hak-İş`in görüşlerini de Genel Başkan Salim Uslu sundu. Buna ilişkin basına dağıtılan değerlendirmede, Katılım ortaklığı belgesine bakıldığında Türkiye`nin kısa süre içinde önemli ilerlemeler kaydettiği, tabu sayılacak siyasi sorunları aştığının görüldüğü belirtilirken, Türkiye`nin çözmesi gereken tek sorunun kaldığı, bunun da MGK`nın Türk siyasetindeki yerinin azaltılması olduğu vurgulandı.

DİSK`in değerlendirmesinde ise AB üyeliğini destekleyen, üyelik için her türlü çabayı gösterdiğini söyleyenlerin uygulamada farklı bir davranış içinde oldukları ve çifte standart içinde bulunduklarının gözlerden kaçmadığı belirtilerek, verilen sözlerin, belgelere yansıyan taahhütlerin yerine getirilmediği iddia edildi.

TİSK`in Konsey`e sunduğu AB`ye üyelik süreci konusundaki görüş ve önerilerde de ulusal programın revizyonunda ekonomiyi zayıflatacak bir gayretkeşlik gösterilmemesi istenirken, AB`ye uyumda ekonomi ile çalışma hayatı arasındaki dengeler asla gözden uzak tutulmamalıdır denildi. (A.A.)

Diğer Ekonomi Haberleri