Şeker yasa tasarısına tepki

Sanayi ve Ticaret Bakanlığı sektörle ilgili yeni bir yasa tasarı hazırladı.

Bigpara Haber
Şeker Kurumu`nun kapatılması ve Şeker Kurulu`nun görevine devam edemeyecek olması nedeniyle Sanayi ve Ticaret Bakanlığı tarafından sektörle ilgili yeni bir yasa tasarı hazırlandı.

Pankobirlik, Şeker İş Sendikası ve Türkiye Ziraatçılar Derneği (TZD) ortak bir açıklama yaparak TBMM nin gündemindeki şeker yasa tasarısı ve nişasta bazlı şeker (NBŞ) kotalarının arttırılmasına tepki gösterdi.

TZD Başkanı İbrahim Yetkin her üç kurum adına ortak bir açıklama yaptı. Yetkin üç kurumun da bugüne kadar pancarın önemi hakkında yaptığı bilimsel araştırmaların görmezden gelinerek Şeker Yasa Tasarısı ile rant sağlanacağını bildirdi. Araştırmalarda nişasta bazlı şekerin insan sağlığına olumsuz etkileri tespit edildi ve söz konusu ürüne uygulanan kota pancar üretimine ciddi anlamda zarar veriyor.

Şeker piyasasını denetleyen, kotaları belirleyen ve üretimde denetimleri sağlayan Şeker Kurumu`nun görevine son verilmesi nedeniyle yasal izni olmayan merdiven altı işletmeler fruktoz üretimi yaparak halkın sağlığıyla oynuyor.

BANKALARIN MEVDUAT FAİZ ORANLARINA ULAŞMAK İÇİN TIKLAYIN...

Şeker pancarı üreticilerinin tepkisine neden bir başka konuda kota miktarı. Nişasta bazlı şeker üretimi toplam şeker üretiminin %10 u ile sınırlandırılmış durumda. Yasa tasarısında Bakanlar Kurulu bu miktarı %50 arttırabilecek. Bu oran son artış ile %15 e kadar yükseldi. dinamikkobi.com.tr haberine göre; bu madde ile nişasta bazlı şeker kotası %25 artacak dolayısıyla pancar şekeri kotası azalacak.

CANLI BORSA İZLEMEK İÇİN TIKLAYIN...

Gıda Dernekleri Federasyonu Başkanı Şemsi Kopuz ise tasarının geri çekilmesi gerektiğini söyledi. Danıştaya açılan davanın sonucunun önemine dikkati çeken Kopuz Şeker Kurumu`nun tekrar devreye alınması gerektiğini söyledi. Şeker Kurulu göreve döndüğü takdirde üretimde yeniden denetim sağlanabilecek ve haksız rekabetin de önüne geçilmiş olacak. dedi.

Diğer Sektör Haberleri