Seçim var, etkim yok

Bigpara Haber
Cumhurbaşkanı Sezer, ABD Başkanı`nın sözde `soykırım` tasarısı konusunda samimi ifadeleri olduğunu söyledi


Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer, sözde Ermeni soykırımı tasarısının reddedilmesi konusunda ABD Başkanı Bill Clinton`ın samimi olduğunu söyledi. Clinton`ın ise Sezer`e yaklaşan seçimleri anımsatarak bu ortamda etkim fazla yok dediği öğrenildi.

ANAP Milletvekili Mehmet Ali İrtemçelik başkanlığında 5 kişiden oluşan heyet üyeleri önceki gün Sezer`le bir araya geldi. Üyeler, Sezer`e, ABD`de parlamenterler, yönetim kadrosundaki önemli isimler ve basınla yaptıkları temaslar hakkında çok geniş bilgi sundular.

Üyeler, Sezer`e, Tarihin yeniden delillendirilerek varsayımlara dayalı bir takım iddialarda bulunmanın Türk halkının ne kadar rencide ve rahatsız ettiğini ABD`li yetkililere ilettik. Parlamentolar, tarihi yeniden yazmak gibi bir yetkiye sahip değildir. Asılsız ve mesnetsiz bir zeminde Türkiye`yi hedef olan bu tasarının kabul edilmesi Türk - Amerikan ilişkilerini çok olumsuz etkileyecektir görüşlerini ABD`li yetkililere ilettiklerini kaydettiler.


ERMENİLER AVANTAJLI;

Heyet üyeleri, Sezer`e Tasarının kabul edilmesi ABD`nin hem kendi, hem de bölgesel çıkarlarına zarar verecek. Ancak Ermeni nüfusu ve finans gücü Amerika`da Türk lobisi karşısında çok avantajlı görüşünü de ilettiler.


Görüşmede, tasarının tamamen iç politik kaygılarla gündeme getirildiği, Ermeni seçmen sayısının bunda büyük rol oynadığı konusu da ele alındı. Heyet üyeleri Sezer`e, ABD`liler tasarının kabul edilmesi halinde Amerika`nın güvenlik çıkarlarının büyük ölçüde zarar göreceği inancındalar. Buradaki hassas nokta Türkiye`nin Amerikan yönetimine karşı, etkin, cesaretlendirmeyen ancak sağduyulu önlemleri işletebilmesidir dediler.


SEZER`İN ÖNERİLERİ;

Sezer`in ise Clinton`la yaptığı temaslara ilişkin heyet üyelerine bilgi verdiği ve ABD Başkanı`nın tasarının reddedilmesi yönünde samimi olduğu görüşünü dile getirdiği kaydedildi. Clinton`ın Sezer`e çok yakında seçimler var. Bu ortamda fazla etkili olamıyorum mesajını da verdiği belirtildi.

Sezer`in milletvekilleriyle görüşmesinde bundan böyle sorunun üzerine hem uzun vadeli hem de günlük önlemlerle gidilmesi gerektiğini de belirttiği kaydedildi. Sezer`in uzun vadede bütün siyasi partiler ve bilim adamlarının da katkılarıyla ortak bir politika oluşturulması, günlük olarak da gelişen duruma göre tepki gösterilmesi önerilerini dile getirdiği belirtildi. (MİLLİYET)

Diğer Politika Haberleri