Seçim öncesi yatırımcı ne yapmalı? İkinci yarı ekonomi toparlanır mı?

Ata Portföy Yönetimi Genel Müdürü Mehmet Gerz’in hazırladığı 'Ata Portföy Yönetimi Aylık Raporu' yayımlandı. Gerz raporda seçim öncesi piyasalara ve ikinci yarı büyümeye dikkat çekti

Bigpara Haber

Ata Portföy Yönetimi Genel Müdürü Gerz'in değerlendirmeleri şöyle:

Değer Odaklı Yatırım Aykırı Bakış Gerektirir

Piyasalar düşerken olumsuz beklentiler, hatta kriz beklentileri artar. Bir de işin içinde seçim varsa Türkiye gibi gelişmekte olan ülkelerde kriz senaryoları ekonomiye ve piyasalara objektif bakışı zorlaştırır. Çoğu subjektif olan politik yorumlar arasında değerleme, risk-getiri gibi objektif analizler unutulur. Buna karşın, ucuzlayan piyasalarda yapılan yatırımların uzun vadede iyi getiri sağlama ihtimali yükselmektedir. Adeta bir pendulum gibi salınmakta olan finansal piyasalarda risk-getiri dengesi seçim öncesinde getiri lehine daha yakın duruyor. 

CANLI BORSA İZLEMEK İÇİN TIKLAYIN...

Haberin Devamı

Bu bakış açısıyla, seçime kadar dalgalı seyreden piyasalarda iyi yönetilen fonlar vasıtasıyla yatırım yapılabilir. Bu öneri özellikle uzun vadeye sahip bireysel emeklilik fonları için geçerlidir. Seçim sonuçlarını öngöremeyiz ama hisse senetlerinin benzer ülke borsalarına göre (Fiyat/Kazanç oranı ortalamalarına göre) %19 daha ucuz olduğunu, faizlerin ve döviz kurlarının yükseldiğini daha objektif olarak söyleyebiliriz.

Ekonomi Yılın İkinci Yarısında Toparlanabilir

Piyasalar için diğer önemli konu büyüme: İlk çeyrekte zayıf bir büyüme göreceğiz. Ancak otomotiv satışları tahminlerin ötesinde iyi gidiyor. İlk çeyrekte %50 artış var. Beyaz eşya satışları da ilk çeyrekte %7,4 arttı. İç talebe dair sıcak veriler ekonomide talebin kötü olmadığını gösteriyor. Sonuç olarak, büyüme 2. çeyrekten itibaren toplarlanmaya başlayabilir. Seçimlerden sonra, yılın ikinci yarısında bu ivme artışının devam etmesi muhtemeldir. Ancak yine de Türkiye’nin potansiyel büyüme oranının (IMF çalışmalarında gösterildiği gibi) %3 seviyesine düştüğünü; bunu yukarı çekmek için seçim sonrası yeni bir uzun vadeli çabanın gerektiğine inanıyoruz.

 

Diğer Piyasa Haberleri