Savaşın eşiğinden dönüldü

Bigpara Haber
Ortadoğu için Clinton`ın katılımıyla Mısır`da yapılan zirvede Arafat ile Barak bölgede şiddete son verilmesi için anlaştı. Filistin, olayların soruşturulması amacıyla uluslararası bir komisyon kurulması talebini kabul ettiremedi.


Ortadoğu`daki çatışmalara çözüm bulmak amacıyla Mısır`ın Şarm El - Şeyh kentinde düzenlenen zirvede Arafat ile Barak`ın karşılıklı olarak bölgede şiddete son vermeyi kabul ettikleri bildirildi. Zirveden olumlu bir sonuç çıkması için büyük çaba harcayan ABD Başkanı Clinton dün yayımlanan ortak demeçte, belli başlı üç noktada anlaşmaya varıldığını belirtti. Zirvede çıkan karara göre, İsrail ile Filistin şiddete hemen son verilmesi, bölgede meydana gelen olayların soruşturulması için ABD yönetiminin önderliğinde ve Annan`ın da katılımıyla bir soruşturma komisyonu kurulması, barış görüşmelerine yeniden başlanması için anlaştı. Anlaşma uyarınca, İsrail Gazze ve Batı Şeria`da Filistinlilerin yerleşim alanlarına uyguladığı bolakjı kaldırarak, Gazze`deki Filistin havaalanını yeniden açacak. Buna karşılık Filistinli yetkililer de, İsrail güvenlik kuvvetlerine saldırıda bulunulmaması için gereken güvenlik önlemlerini alacaklar.


BARAK; AMACIMIZA ULAŞTIK;

Zirvenin ardından bir basın toplantısı düzenleyen İsrail Başbakanı Barak, şiddete son verilmesi için Arafat`la uzlaştıkları açıklamasını doğrularken, kendilerinin görüşmelerde amaçlarına ulaştıklarını söyledi. Barak bu amaçları, bölgede şiddete son verilmesi ve olayların soruşturulması için Filistin`in talebi olan uluslararası bir komisyonun kurulmasının engellenmesi olarak açıkladı. Filistinliler`e karşı sert üslubundan vazgeçmeyen Barak, şiddetin sona ermemesi halinde İsrail`in ne yapacağını bildiğini` söylerken, Ariel Şaron`un lideri olduğu Likud Partisi`yle acil uzlaşma hükümetinin kurulmasının da hala gündemde olduğunu belirtti. (FİNANSAL FORUM)


Diğer Genel Haberleri