Şartla salıverme yasa tasarının birinci maddesi kabul edildi

Bigpara Haber
-Tasarının Birinci Maddesi Kabul Edildi -Yasa, 23 Nisan 1999 Tarihine Kadar İşlenen Suçları Kapsıyor -Ölüm Cezaları Yerine Getirilmeyecek -Yasa Kapsamına Giren Suçlara Verilen Cezalardan 10 Yıl İndirim Yapılacak -İndirim Yapılırken Ayrı Ayrı Değil Toplam Ceza Dikkate Alınacak

ANKARA (A.A) - 21.12.2000 - Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer tarafından bir daha görüşülmek üzere TBMM`ye gönderilen 23 Nisan 1999 Tarihine Kadar İşlenen Siçlardan Dolayı Şartla Salıverilmeye, Dava ve Cezaların Ertelenmesine olanak sağlayan yasanın birinci maddesi TBMM Genel Kurulu`nda değiştirilmeden kabul edildi. Yasaya göre, 23 Nisan 1999 tarihine kadar işlenen suçlarda verilen ölüm cezaları yerine getirilmeyecek. Bu durumda olanlar hakkında, tabi oldukları yasalardaki infaz hükümleri aynen uygulanacak. Müebbet ağır hapis cezasına hükümlü olanların çekmeleri gereken toplam cezalarından; şahsi hürriyeti bağlayıcı cezaya mahkum edilenler ile aldıkları ceza herhangi bir nedenle şahsi hürriyeti bağlayıcı cezaya dönüştürülenlerin toplam hükümlülük süresinden on yıl indirilecek. İndirim, verilen her bir ceza için ayrı ayrı değil, toplam ceza üzerinden bir defa yapılacak. Bir kişinin çeşitli suçlarından dolayı cezaları ayrı ayrı tarihlerde verilmiş olsa bile, bu cezalarının toplamı üzerinden yapılacak indirim on yılı geçemeyecek. Tabi oldukları infaz hükümlerine göre çekmeleri gereken toplam cezalarından veya toplam hükümlülük sürelerinden on yıllık indirim yapıldıktan sonra ceza süresi veya hükümlülük süresi dolmuş olanlar, iyi halli olup olmadıklarına bakılmaksızın ve istemleri olmaksızın derhal, toplam cezaları on yıldan fazla olanlar ise tabi oldukları infaz hükümlerine göre fazla olan cezalarını çektikten sonra şartla salıverilecekler. 23 Nisan 1999 tarihine kadar işlenen suçlar nedeniyle tutuklu olan sanıklardan; -Hazırlık soruşturmasında, iddianameye esas olan suçun niteliğine, -Son soruşturmada, iddianamede yazılı suça veya değişen suç niteliğine göre kanunda belirtilen cezanın asgari haddi esas alınmak suretiyle, tabi oldukları infaz hükümlerine göre on yıllık indirim gözönüne alınarak, bu kanunun yürürlüğe girmesinden itibaren 30 gün içinde, kamu davası açılmamışlar için savcılıklarca, kamu davası açılan tutuklu sanıklar için mahkemelerce, dosyaları Yargıtay`da veya Askeri Yargıtay`da bulunanlar ilgili dairesince veya başsavcılıklarınca bu kanuna göre hesaplamalar yapılarak, tutukluluk halinin devamı veya kaldırılması hakkında karar verilecek.

-YARGILAMA YAPILACAK-

23 Nisan 1999 tarihine kadar işlenmiş ve ilgili kanun maddesinde, ölüm, müebbet ağır hapis ve üst sınırı on yılı aşan şahsi hürriyeti bağlayıcı ceza öngörülen suçlardan dolayı haklarında henüz takibata geçilmemiş veya hazırlık soruşturmasına girişilmiş olmakla beraber dava açılmamış olan sanıkların yargılamaları yapılacak. Yapılan yargılama sonunda mahkumiyetine karar verilenlere de hükmün kesinleşmesinden sonra, bu maddedeki şartla salıverilme hükümleri uygulanacak. 23 Nisan 1999 tarihine kadar işlenmiş ve ilgili kanun maddesinde öngörülen şahsi hürriyeti bağlayıcı cezanın üst sınırı on yılı geçmeyen suçlardan dolayı haklarında henüz takibata geçilmemiş veya hazırlık soruşturmasına girişilmiş olmakla beraber dava açılmamış veya son soruşturma aşamasına geçilmiş olmakla beraber henüz hüküm verilmemiş veya verilen hüküm kesinleşmemiş ise davanın açılması veya kesin hükme bağlanması ertelenecek, varsa tutukluluk halinin kaldırılmasına karar verilecek. Bu suçlarla ilgili dosya ve deliller, bu bentte öngörülen sürelerin sonuna kadar muhafaza edilecek. Erteleme konusu suç kabahat ise bir yıl, cürüm ise beş yıl içinde bu kabahat veya cürüm ile aynı cins veya daha ağır şahsi hürriyeti bağlayıcı cezayı gerektiren bir suç işlendiğinde, erteleme konusu suçtan dolayı da dava açılacak veya daha önce açılmış bulunan davaya devam edilerek hüküm verilecek. Öngörülen süreler, erteleme konusu kabahat veya cürüm ile aynı cins veya daha ağır şahsi hürriyeti bağlayıcı cezayı gerektiren bir suç işlenmeksizin geçirildiğinde, ertelemeden yararlanan hakkında kamu davası açılmayacak, açılmış olan davanın ortadan kaldırılmasına karar verilecek.

-YÜZDE 20`Sİ GERİ DÖNDÜ-

Adalet Bakanı Hikmet Sami Türk, maddenin görüşülmesi sırasında milletvekillerinin yönelttiği soruları yanıtlarken, 1974 affından yararlanarak dışarı çıkanlardan yüzde 20`sinin suç işleyerek geri döndüklerini bildirdi. Affın kamuoyunda beklenti yarattığını bildiren Türk, şartla salıverme dava ve cezaların ertelenmesine ilişkin yasanın çıkartılmasının artık zorunluluk haline geldiğini ifade etti.

-POLİSİN YÜRÜDÜĞÜ ÜLKEDE TUZ KOKMUŞTUR-

DYP Çorum Milletvekili Bekir Aksoy, madde üzerinde kişisel görüşlerini dile getirirken, Polisin yürüdüğü bir ülkede tuz kokmuştur. Düğmeyi basanlar aranıyor. 18 aydır o düğmenin üstünde oturuyorsunuz, ona basan da sizin beceriksizliğinizdir dedi. Polis yürüyüşlerinde Emniyet kökenli miletvekilerinin suçlandığını vurgulayan Aksoy, 250 milyon lira maaş alan polisin Aç olduğunu, hükümetin, sorumluları kendi acizliğinde araması gerektiğini öne sürdü. DYP Antalya Milletvekili Kemal Çelik de Affın mucitlerinin Ecevit`ler, Sahiplerinin ise Bahçeli, Yılmaz ve Kutan olduğunu ileri sürerek, tarihin, 1974 yılındaki gibi tekerrür ettiğini ve Türkiye`de 1974-1980 yılları arasındaki benzer olayların olmasından korktuğunu ifade etti. Çelik, Bu af toplumsal barışı bozacak; elinizi vicdanına koyup bir kez daha düşünün dedi. Yasanın birinci maddesi üzerinde 18 önerge verildi. Başkanvekili Murat Sökmenoğlu içtüzük gereği bunlardan 4`ünü işleme koydu. Muhalefet milletvekillerinin önergeleri reddedildi ve madde değiştirilmeden kabul edildi.

Diğer Politika Haberleri