Şartla Salıverme Ve Erteleme Tasarısı

Bigpara Haber

-Mhp`Li Şandır: Siyaset Hassasiyetini Ortaya Koymuştur, Buna Diğer Kurumlar Da Katılacaktır -Fp`Li Kamalak: Tasarının Bazı Hükümleri Anayasaya Aykırı


ANKARA (A.A) - 08.12.2000 - MHP Grup Başkanvekili Mehmet Şandır, şartla salıverme konusunda siyasetin hassasiyetlerini ortaya koyduğunu, buna diğer kurumların da katılmasının beklenmesi gerektiğini söyledi. Şandır, TBMM Genel Kurulu`nda şartla salıverme ve cezaların ertelemesine ilişkin tasarı üzerindeki görüşmelerde MHP Grubu adına söz aldı. Af konusunda topluma söz verildiğini anlatan Şandır, Siyaset, (af vereceğim) diye topluma angaje olmuştur şeklinde konuştu. Af meselesi artık toplumun gündeminden düşmelidir diyen Şandır, bu konuda kendileri tarafından topluma söz verilmediğini, ancak siyasetin bu işin içinden çıkması gerektiğini söyledi. Şandır, af çıkarma şeklinin kanunlarda belli olduğunu dile geterirek,Ama af kanunu çıkarılırken, kanun koyucunun takdir yetkisine müdahale kapısı açık bırakılmamalıdır dedi. Şandır, şöyle konuştu: (Bu kanun Anayasa Mahkemesi`nce iptal edilir) demek, siyaset açısından zaaftır. Siyaset, bu kanunu çıkarırken hassasiyetlerini ortaya koymuştur. Bu inisiyatife, hassasiyete diğer kurumlar da katılacaktır. Bunu böyle söylemek ve böyle beklemek gerekir.` Şandır, af konusundaki düzenlemenin birikmiş bir takım sorunları çözmesi gerektiğini belirterek, getirilen düzenlemenin Terörle Mücadele Yasası`nın infaz hükümlerini düzeltemediğini ve bu konudaki mağduriyeti ortadan kaldıramadığını söyledi. Bu tasarı mutlaka bir yerlerde hazırlanmıştır diyen Şandır, tasarının eksikliklerinin önergelerle aşılmasını istediklerini söyledi. Şandır, Bu tasarıyı tanzim eden biz değiliz. Tanzim konusunda bizim görüşlerimiz alınmamıştır diye konuştu. Şandır`ın konuşması sırasında, FP sıralarından sık sık Apo ne olacak? şeklinde sataşmalar oldu.

-ANAYASAYA AYKIRILIK İDDİASI-

FP Grubu adına konuşan Kahramanmaraş Milletvekili Mustafa Kamalak ise tasarının bir af değil, şartla tahliye olduğunu söyledi. Getirilen düzenlemede, 23 Nisan 1999`dan önceki suçların kapsama alınmasını eleştiren Kamalak, aradan yaklaşık 1,5 yıl geçtiğini belirterek, tasarının kapsadığı dönemin daha gerilere çekilmesini istedi. Tasarının bazı hükümleri anayasaya aykırıdır diyen Kamalak, getirilen düzenlemede Devletin kendisine karşı son derece duyarlı olduğu, vatandaşlar üzerinde ise bol keseden indirim yaptığı görüşünü savundu. Kamalak, düzenlemenin eşitlik ve hukuk devleti ilkelerine aykırı olduğunu da savundu. Mustafa Kamalak, tasarıda şartla salıverme ve ceza indirimi öngörülen maddeleri de tek tek sayarak, getirilen düzenlemede gördüğü eksiklikleri dile getirdi. Şartla salıverme ve cezaların ertelenmesine ilişkin yasa tasarısının TBMM Genel Kurulu`ndaki görüşmelerini Başbakan Bülent Ecevit ve Başbakan Yardımcısı Devlet Bahçeli de izliyor. Görüşmeler sırasında FP Genel Başkanı Recai Kutan da Genel Kurul`da bulundu.

Diğer Politika Haberleri