Sanayici engel istemiyor

BTSO Başkan Yardımcısı Mahmut Yılmaz, enerji üretimi yapmak isteyen sanayicinin gereksiz bürokrasiyle uğraştırılımaması gerektiğini söyledi

Bigpara Haber
Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) Başkan Yardımcısı Mahmut Yılmaz, barajlardan sağlanan enerji üretiminin azalması sonucu, gelecek yıllarda yaşanması muhtemel enerjisı kıntısının aşılabilmesi için, enerji üretimi yapmak isteyen sanayicinin gereksiz bürokrasiyle uğraştırılımaması gerektiğini söyledi.

Yılmaz,, enerji üretim ve tüketiminin fazlalığının bir ülkenin gelişmişlik göstergesi olduğunu ifade ederek, enerji üretiminde sürekli sıkıntı yaşamasının, Türkiye`nin gelişmesinin önünde büyük engel oluşturduğunu söyledi. Türkiye`nin komşu ülkelerden yüzde 50 daha az elektrik ürettiğini,tüketiminin ise bu ülkelerin yüzde 30`u kadar olduğunu kaydeden Yılmaz, enerji ihtiyacının giderilebilmesi için her türlü kaynağın değerlendirilmesi gerektiğini belirtti. Yılmaz, bazı sanayi kuruluşlarının kendi enerji ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla otoprodüktör projeleri geliştirerek bunları hayatageçirdiğini hatırlatarak, şunları söyledi: Türkiye`de enerji üretimine yatırım yapmak isteyen sanayici, yanlış uygulamalar sonucunda yaptığına pişman hale getiriliyor. Enerjiüretmek isteyen sanayici gereksiz bürokrasiyle uğraştırılmamalı. Özel sektör, bu iş için parasını ortaya koyuyor. O halde çok daha rahat olmalı. Çok fazla bürokrasi işin içine girdiğinde ortaya çıkan sonuç da iyi olmuyor zaten. Enerji açığını gidermek için, özel sektörün önü açılmalı.

ENERJİ POLİTİKASI BELİRLENMELİ

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Zeki Çakan`ın, Yatırımların hızlandırılmaması durumunda 2006 yılında enerji darboğazı yaşanacağına yönündeki açıklamasını değerlendiren Yılmaz, Türkiye`nin sağlıklı bir enerji politikasının bulunmadığını ifade ederek, devletin mutlaka enerji politikasını yeniden belirlemesi gerektiğini söyledi. Yılmaz, hava muhalefeti nedeniyle sıvılaştırılmış doğalgaz taşıyangemilerin dün boşaltma istasyonlarına yanaşamaması üzerine, enerji sıkıntısına girildiğini anlatarak, Bu kadar limitte bir enerji politikası, Türkiye`nin konumu açısından iyi değil. Eğer, 2006 yılındaenerji açığı meydana gelecekse devletin bu açığı giderecek çalışmalarabugünden başlaması gerekir dedi. Enerji açığı her gündeme geldiğinde, Mutlaka nükleer santral kurulması gerektiği yönünde açıklamaların beraberinde yapıldığına dadeğinen Yılmaz, hiçbir enerji kaynağının vazgeçilmez bir gerekliliği olmadığını dile getirdi. Yılmaz bu arada, nükleer santral konusunda ısrarla durulmasının sebebinin, devletin nükleer teknolojiyle tanışma isteği olabileceğini ifade ederken, enerji açığının sadece nükleer yolla giderilebileceği görüşlerine katılmadığını sözlerine ekledi.

Diğer Girişim Haberleri