Sanayi Göç Hazırlığında

Bigpara Haber
İSO’nun anketine göre, İstanbullu sanayicilerin yüzde 24’ü önümüzdeki üç yıl içinde taşınmayı planlıyor. Bunların yüzde 11.2’sinin taşınma nedeni deprem riski


İstanbul Sanayi Odası (İSO), tarafından yapılan “Sanayinin deprem ve sonrası risklere karşı hazırlık anketi sonuçlandı. Yüzde 70’ini küçük ve orta ölçekli, yüzde 30’unu da büyük işletmelerin oluşturduğu toplam 805 firmanın katıldığı anket, İstanbullu sanayicinin, depreme yeterince hazırlıklı olmadığını ortaya koydu.
Anketi cevaplayan firmaların yüzde 24’ü (193 firma) önümüzdeki üç yıl içinde bulunduğu yerden farklı bir yere taşınmayı planlarken, bunların yüzde 11.2’sinin (22 firma) taşınmak istemesinin nedeni de deprem.Taşınmak isteyen firmaların yüzde 42’si İstanbul dışına gitmek isterken, yüzde 78’i faaliyet alanı olarak organize sanayi bölgelerini ve serbest bölgeleri tercih ediyor.Ankete cevap verenlerin yalnızca yüzde 8.1’i, aktif faylar açısından inceleme yaparak tesisini kurarken, yüzde 36.5’inin deprem gibi acil durumlara hazırlıklı olmadığı ortaya çıktı.


YÜZDE 18`İ HASARLI;

Ankete katılan firmaların yüzde 18’i depremden hasar görürken, bunların yüzde 75.5’inin hiçbir kurum ve kuruluştan yardım almadığı belirlendi.Anketi yanıtlayan firmaların yarısı yanıcı, yakıcı, patlayıcı madde kullanırken, yüzde 10’u için tesislerin tahribi durumunda çevre riski söz konusu olabilecek. Bu gruptaki firmaların yüzde 74’ünün risklerin getirdiği tehlikeleri giderme yeteneği ve bilgisi mevcutken, yüzde 26’sı bu bilgi ve yeteneğe sahip değil. Ankete cevap veren firmaların yüzde 11’i de ruhsatsız yapılarda faaliyet gösteriyor.


BANKALARA HARCANACAĞINA İSTANBUL İÇİN FON KURULSUN;

İstanbul Sanayi Odası (İSO) Başkanı Hüsamettin Kavi, 17 Ağustos’un Türkiye’nin çok önemli bir gerçeğini hatırlattığını söyleyerek, “Bu nedenle yaptığımız araştırmayla İstanbul sanayiinin muhtemel bir depreme hazırlıklı olup olmadığı konusunda fikir edinmek istedik dedi. Anketin büyük ilgi gördüğünü açıklayan Kavi, “Mayıs ayında başlatılan araştırmanın sonucu, İstanbul sanayiinin depreme hazırlıksız olduğu istikametindedir diye konuştu. İstanbul’un yeniden yapılandırılması gerektiğini söyleyen Kavi şöyle devam etti: “Bankalara 5 - 10 milyar dolarlarımız gidiyor. Acaba buraya harcanan parayla İstanbul’un yeniden yapılanması adına uluslararası bir fon oluşturulamaz mı? Bunlar olursa deprem riskini, o gün gelmeden minumuma indirecek adımları da atabiliriz. Bu, beraberinde ekonomik momentumu da getirir. Uluslararası finans kuruluşlarının böyle bir projeye olumlu bakacaklarını düşünüyorum. Bunu çok uzun vadeye yayacak bir mali sisteme taşımak da mümkün. (MİLLİYET)

Diğer Ekonomi Haberleri