Şam`la Yeni Sayfa

Bigpara Haber
Suriye ile Türkiye`nin imzalayacağı ilkeler deklarasyonu netleşti. Deklarasyondan sonra geniş kapsamlı bir anlaşma da yapılacak.


Öcalan`ın, Suriye`den çıkarılmasından sonra gelişmeye başlayan Ankara-Şam ilişkilerinde, Suriye Devlet Başkanı Başar Esad`ın yardımcısı Abdülhalim Haddam`ın Ankara ziyareti ile yeni bir dönemece girildi. Suriye liderinin Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer`e gönderdiği `İyi ilişkiler istiyoruz` şifahi mesajını getiren Haddam, dün Başbakan Bülent Ecevit`le bir araya geldi. Diplomatik kaynaklara göre Türkiye, ilişkilerin temelini belirleyecek ilkeler deklarasyonuna bütün sorunların çözümüne dair paragraflar koydurmak istedi. Ancak Suriye, `yavaş yavaş, diyalog yoluyla çözümden yana olduğu` mesajı verdi. Ve görüşmelerde orta yol bulundu. Buna göre, ilkeler deklarasyonuna imza atıldıktan sonra, hukuki çerçevesi daha geniş bir anlaşma imzalanacak.


HATAY BİZİM İÇİN BİTTİ

İlkeler deklarasyonunda Hatay sorunu için, `İki ülke birbirlerinin toprak bütünlüğüne saygılıdır` ifadesi konulmasında anlaşıldı. Türkiye`nin, `Hatay`a ilişkin talebiniz olmadığını açıkca ortaya koyun` ısrarına, Suriye, `Bunu istemeyin. Hatay bizim için ölü bir gündemdir` yanıtını verdi. Taraflar, deklarasyonun diğer sorunlu maddesi olan su konusunda da 1987`de imzalanan ve Türkiye`nin saniyede 500 metreküp su bırakma sözü verdiği protokolü güncelleştirme kararı aldı.


SEZER DAVET ETTİ;

Cumhurbaşkanı Sezer ile Haddam`ın görüşmesi ise beklenenden yaklaşık bir saat daha uzun sürdü. Sezer`in Haddam`a Suriye liderini Türkiye`de ağırlamaktan mutluluk duyacağı mesajını ilettiği belirtildi. Diplomatik kaynaklar, Esad`ın Türkiye`ye aralık sonunda gelmeyi planladığını söylerken, bu tarihe dek anlaşmanın yetiştirilmesinin zor olduğunu belirtti.


ECEVİT`E İSRAİL ŞİKAYETİ;

Haddam-Ecevit görüşmesinde ise ağırlıklı olarak Ortadoğu barış süreci ve beş haftadır süren İsrail-Filistin çatışması ele alındı. Ecevit`i Suriye`ye davet eden Haddam, İsrail`i şikâyet etti. Buna karşılık Ecevit de İsrail`e, Filistin halkının ekonomik ablukaya alınmaması yönünde telkinde bulunduğunu söyledi. (RADİKAL)

Diğer Politika Haberleri