Sakarya`da Sanayi Toparlanamadı

Bigpara Haber
Kamuya ait dört fabrikadan biri yıkılan, birisi de ağır hasar gören Sakarya`da özel sektör yatırımları da durdu. 2. OSB`deki 108 parsele hâlâ talep yok.



Marmara depreminin ağır hasara yol açtığı Sakarya`da işsizlik oranının yüzde 40`a ulaştığı, buna karşılık deprem sonrasında yatırımların tamamen durduğu bildirildi. 17 Ağustos depremi öncesinde sanayinin cazibe merkezi haline gelmeye başlayan Sakarya, deprem sonrasında bu özelliğini yitirdiği gibi bazı sanayi kuruluşlarını kaybetme durumuyla karşı karşıya kaldı. Kamuya ait 4 fabrikadan, depremde büyük hasar gören ve henüz onarılmayan Adapazarı Şeker Fabrikası`nın geleceği netlik kazanmazken, Türkiye Vagon Sanayi A.Ş`de ise şu anda deprem hasarlarını onarım ve yenileme çalışmaları yapılıyor. Özelleştirme kapsamında bulunan Başak Traktör Fabrikası, içinde bulunduğu sıkıntı nedeniyle düşük kapasiteyle çalışırken, depremden en az etkilenen 1010 Ana Tamir ve Bakım Fabrikası`nın da tank üretimi için Kayseri`ye taşınması gündeme geldi. Adapazarı Ticaret ve Sanayi Odası`nın (TSO) ve diğer ilgili kuruluşların, fabrikanın Sakarya`dan taşınması yönündeki düşünceleri, proje aşamasına gelmeden durdurmak amacıyla girişimleri sürüyor.


ÖZEL SEKTÖR YATIRIMI DA YOK;

Valilik ve Adapazarı TSO`nun girişimiyle 1990`lı yıllardan itibaren hızla sanayileşmeye başlayan ve 2. Organize Sanayi Bölgesi`nin (OSB) altyapısı Marmara depreminden önce tamamlanan kentte, özel sektör yatırımları da iç acıcı değil. 1. Organize Sanayi Bölgesi`nde faaliyet gösteren ve depremde hasar gören 135 kuruluş, onarım çalışmalarını tamamlayarak yeniden üretime geçmesine karşın, bölgeye uygulamaya konulan yeni yatırım projesi bulunmuyor. Hendek ilçesinde altyapısı tamamlanan 2. OSB`daki 108 parsel için hiç talep olmadığı, Söğütlü`de kurulacak 3. OSB`ye gelen az sayıdaki talebin ise Sakaryalı süt ve süt ürünleri üreticisi olduğu öğrenildi.


ÖZEL KALKINMA MODELİ İSTENİYOR;

Adapazarı TSO Başkanı Erol Öztürk, sanayi yatırımlarının durmasının, deprem korkusundan çok hükümetin bölgeye olan duyarsızlığından kaynaklandığını öne sürdü. Depremde büyük hasar gören bölgenin yeniden imarının, yalnızca kalıcı konut yapmakla sağlanamayacağını dile getiren Öztürk, Sanayici ve işadamları, bölgeye yatırım yapmaları için teşvik edilmelidir dedi. Sakarya`nın kalkınmada öncelikli iller arasına alınması ya da bölgeye özel kalkınma modeli uygulanması için girişimlerde bulunduklarını anlatan Öztürk, şunları söyledi: Sakarya`ya özel kalkınma modeli konusundaki çağrılarımızdan sonuç alamadık. Kalkınmada öncelikli iller arasına alınmasını istedik ve hükümet sonuçta bunu kabul etti. Ama diğer 59 ille birlikte aynı yere koydu. 15 Nisan 2000`de kalkınmada öncelikli iller arasına alınan Sakarya, bunun sağlayacağı teşviklerden, ancak 2001 yılının Aralık ayından itibaren yararlanabilecek. Oysa, Sakarya için ayrıcalık tanınıp, bu tarih çok daha öne çekilmeliydi. Depremde binlerce işyeri yıkıldı. Sakarya`da, işsizlik oranı yüzde 40`a ulaştı. Acilen bu kente özgü `özel kalkınma modeli` uygulanmalıdır. Sakarya`nın 2001 yılının Aralık ayını beklemeye tahammülü yoktur. (FİNANSAL FORUM)

Diğer Girişim Haberleri