Sağlık harcamalarına sanal denetim geliyor

Bigpara Haber
Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), IMF`nin Türkiye ziyareti öncesinde, fonun en önemli eleştiri konularından biri olan sağlık harcamalarını ve kamuyla iş yapan firmaları mercek altına aldı. Sektörel denetimler kapsamında ilk aşamada optik firmalarından fahiş fiyata satış yapanların listesi çıkarıldı.
Tüm sağlık kuruluşlarının işlem sayısıyla fiyat ortalamasını günlük olarak çıkaracak yeni sistemle doktor ve hastaneler denetlenecek. İşlem maliyeti yüksek olan kuruluşlar ile ortalamanın üzerinde tetkik ve tahlil isteyen doktorlar belirlenecek.
Bilgisayar ortamında denetimin sağlanması için eylül içinde ihalesi tamamlanacak `veri madenciliği sistemi kurulacak.
Hastane, doktor, ameliyat türü, görüntüleme hizmeti gibi çeşitli kategorilerdeki istatistikleri ve işlem maliyetlerini içeren sistem, denetlenmesi gereken kuruluşları otomatik olarak belirleyecek. Ancak söz konusu uygulamanın tam olarak hayata geçmesi 2008`in ilk yarısını bulacak.
SGK, söz konusu sistem kuruluncaya kadar kurumla anlaşmalı olan firmaları ve hastaneleri denetleme kararı aldı. Bu kapsamda, 2 bin 600 optik firması incelenerek ortalamanın üzerinde fiyatla satış yapanlar belirlendi. SGK Başkanı Birol Aydemir, denetime geçildiğinin açıklanmasıyla birlikte kamunun sağlık harcamalarında yıllık 1.8 milyar dolar tasarruf beklediklerini kaydetti.

Diğer Genel Haberleri