Saddam`dan Kürtlere Zorunlu Göç

Bigpara Haber
Irak Devlet Başkanı Saddam Hüseyin`in, Kuzey Iraklı Kürtler`e karşı büyük bir zorunlu göç operasyonu başlattığı bildirildi.


Saddam`ın, kontrolünü yitirdiği Kuzey Irak`ı yeniden `Araplaştırmak` için yoğun bir çaba içinde olduğu öne sürüldü. Birleşmiş Milletler yetkililerinin ifadelerine göre, Irak liderinin ülkesindeki Kürtlere karşı giriştiği ölüm tuzaklarının üzerinden 10 yıl kadar bir süre geçtikten sonra, şimdi de zorunlu göç operasyonlarına giriştiği ifade edildi. Zorunlu göçün büyük çoğunluğunun Kuzey Irak`ta gerçekleştiği ve özellikle petrol kaynaklarının bulunduğu Kerkük ile çevresinde yoğunlaştığı bildirildi. Bu yüzden, Kerkük ve çevresi halen Saddam`ın söz geçirebildiği bölgeler olarak nitelendiriliyor. Bu çevreden uzaklaştırılanların, kuzeydeki Kürt kontrolü altındaki bölgelere doğru `sürüldüğü` açıklandı. Kuzey Irak`taki diğer mülteciler; bölgedeki çatışmalar, daha önceki techir operasyonları ve 1991`deki Körfez Savaşı sırasında yerlerinden olan Kürtler`den oluşuyor. Gözlemcilere göre, bölgede 805 bin mülteci bulunuyor.


BM yetkilileri 59 bin kadar Kürt ve Türkmen`le yapılan görüşmeler sonucu, bölge halkının büyük çoğunluğunun Kerkük yakınlarındaki evlerini terk etmek zorunda kalan Kürtlerden oluştuğunu ortaya çıkarmış. Washington merkezli insan hakları örgütü Human Rights Watch da, 2001 yılı raporunda Saddam`ın Kürtler`e karşı yoğun bir göç operasyonu gerçekleştirdiğini belirtmişti. (YENİ BİNYIL)

Diğer Genel Haberleri