Rüzgar Santralları Rant Kapısı Oldu

Bigpara Haber
Rüzgar santralı kurmak üzere hazırladıkları projeleri Enerji Bakanlığı`nın onayından geçen `kurnaz` ancak parasız yatırımcıların, bu projeleri belirli bir bedel karşılığı pazarladıkları ve bu yolla önemli bir rant sağladıkları ortaya çıktı.

Yüksek Planlama Kurulu`nda (YPK): Hazine, Devlet Planlama Teşkilatı (DPT) ve Enerji Bakanlığı`nın onayından geçmiş toplam 29 enerji projesi bekliyor. Bunlardan 16`sını rüzgar santrallarıyla ilgili projeler oluşturuyor.

Müsteşar Akın İzmirlioğlu`nun, `yüksek birim fiyatlardan elektrik alım garantileri` verildiği yönündeki çıkışıyla DPT ile arasındaki anlaşmazlık su yüzüne vuran Enerji Bakanlığı, YPK`da bekleyen bu projelerden bazılarından `indirim` istedi.

Rüzgar projelerinde 1 sentlik indirim

Bakanlığın, bu çerçevede, rüzgar santralı kurmak için projeleri YPK`da bekleyen şirketlerden, ortalama 6.5 sente gelen elektriğin birim fiyatında 1 sentlik bir indirim yapmalarını istediği öğrenildi.

Enerji Bakanlığı`ndan üst düzey bir yetkili, talebi doğrulayarak, şunları kaydetti:

Hazine, DPT ve Enerji bakanlığı mutabakatı çerçevesinde bir tenzilat istedik. Eski projeler yüksekti yani ağırlıklı ortalama 6.5 sent civarındaydı. Bunlarda, 1 sente yakın bir düşüş istedik. Burada da bazımız, 7 nisan`da yaptığımız ihale oldu. Orada fiyatlar rekabetle oluştuğu için nispeten düşük oluştu. Biz, ona yakın bir noktaya çekin dedik. 16 tane rüzgar projesinde bu tenzilatı yaptık. Yaklaşık olarak yüzde 10 civarlarında bir düşme temin edilecek.`

Rüzgarda proje pazarı

Rüzgar santralı kurmak üzere hazırladıkları projeleri bakanlık onayından geçen `kurnaz` ancak parasız sözde yatırımcıların, bu projeleri belirli bir bedel karşılığı pazarladıkları iddialarını da doğrulayan yetkili, Enerji Bakanlığı`nın, bunu önleyecek mekanizmalara sahip olmadığını bildirdi. Bakanlık yetkilisi şunları söyledi:

Eşit şartlarda müracaat ediyorlar. Gelip ihaleye giriyorlar. hepsi güçlü, Bunun içinde güçsüz olanlar da var. Bunlar, bu sektöre zamanında girmiş, sektördeki işlemleri bilen, elini çabuk tutmuş uyanıklar. Giriyorlar ihaleyi kazanıyorlar. Rekabet Kurumu ve Hazine`nin uygun görüşüyle Bakanlık ortaklık yapısında değişiklik yapıyor. Onlarda işi garanti ettikten sonra güçlü ortak alıyorlar yanlarına. Tabii onları alırken diyorki, fizibilite için şu kadar masrafım oldu, şunun için şu kadar masrafım oldu, yani bir noktada o hisseleri bir bedel karşılığında pazarlamış oluyorlar.`

Tpolam 500 megavat güce sahip olacak 16 rüzgar santralı devreye girdiğinde yıllık yaklaşık 1.5 milyar kilovatsaat elektrik üretecek.(ANKA)

Diğer Genel Haberleri