Rusya'da kayıplar hız kesmiyor

Ruble, dolar karşısında yüzde 4'ün üzerinde değer kaybederken, RTS endeksi yüzde 3.15 kayıpta seyrediyor.

Bigpara Haber

Ruble dolar karşısında güne başladığı yüzde 5'e yakın sert kayıplardan ancak sınırlı toparlayarak yüzde 4'ten fazla ekside işlem görürken, ülkenin RTS endeksi yüzde 3.15 civarında kayıpta.

Ruble, ABD'nin bazı Rus oligarklarına ve varlıklarına uyguladığı yaptırımlar nedeniyle dün üç yılın en büyük günlük düşüşünü yaşamıştı. Dün Rus şirket hisselerinde de ABD yaptırımlarının ülkenin en büyük şirketlerini hedef alması sonrası sert kayıplar yaşanmıştı.

DÜN YAŞANAN KAYIPLAR BUGÜN DE DEVAM ETTİ

Haberin Devamı

ABD, Cuma günü 2016 yılı başkanlık seçimlerine müdahale etmekle suçladığı Rusya'yı cezalandırmak amacıyla, 24 Rus devlet yetkilisi ve işadamı ile 14 kuruma karşı yeni yaptırımlar getirmişti.

Ruble, dolar karşısında TSİ 14.05 itibariyle yüzde 4.08 düşüşle 63.07'e gerileyerek hala Aralık 2016'dan bu yana en düşük seviyesinde bulunuyor. Ruble euro karşısında ise yüzde 4.40 düşüşle 77.99 seviyesine geriledi.

Rus hisse senedi endeksleri de ilk işlemlerde artıda açıldıktan sonra düşüş kaydetti.

Ruble yatırımcıların Rusya'nın en büyük iş adamlarından bazılarını hedef alan yeni ABD yaptırımlarına tepki göstermesiyle dün üç yıldan fazla uzun sürenin en büyük günlük düşüşü kaydetti.

ADB yaptırımlarının yanı sıra Rusya piyasası, iki ABD'li kongre üyesinin İngiltere'de iki taraflı çalışan eski bir Rus casusu ve kızına yapılan suikast girişimiyle ilgili olarak Rusya'ya yaptırım uygulanması için verdiği teklifin yarattığı baskı altında.

Akibeti henüz bilinmeyen bu taslak, ABD vatandaşlarına, yaptırımların yürürlüğe girmesinden itibaren Rus devlet borçlanma araçlarında her hangi bir yöntem ile işlem yapmayı ve bunları finansme etmeyi belli tarih koşullarıyla yasaklıyor.

Haberin Devamı

Rusya'nın dolar cinsi tahvilleri verim eğrisi boyunca gerilerken,2043 vadeli tahvil 3.8 sent düşüşle 105.7 sente geriledi.

Rusya'nın devlet borcunu iflasa karşı sigortalamanın maliyetini gösteren kredi iflas takası primleri (CDS) altı ayın en yüksek seviyesi olan 144 baz puana çıktı.

Alfa Bank, "Rus piyasasına ilişkin temellerin çoğunlukla değişmeden kaldığını ve Rus hisse senetlerinin hala küresel olarak en sağlıklı temettü getirileri arasında yer aldığını görüyoruz. Bu nedenle mevcut gerilimi göz ardı edeceğiz ve özellikle de neredeyse temettü döneminin yaklaşmasıyla şu andaki zayıflığı destekleyeceğiz" dedi.

Rusya Merkez Bankası Başkanı Elvira Nabiullina ve Ekonomi Bakanı Maxim Oreshkin de dahil olmak üzere Rus yetkililer, yatırımcıları sakinleştirmeye çalıştı.

Haberin Devamı

Batı'nın ilk yaptırım getirdiği durumda 2014'ün sonunda rublenin sert düşüşü ile uğraşmak zorunda kalan Nabiullina, bir forumda, merkez bankasının riskleri ele alabilecekleri çok çeşitli araçlara sahip olduğunu ve şimdiye kadar Rusya'nın finansal istikrarı için hiçbir risk görülmediğini belirtti.

Oreshkin, aynı forumda, dalgalanan ruble kurunun Rus ekonomisi üzerindeki olası olumsuz etkiyi telafi etmeye yardımcı olduğunu söyledi.Ekonominin, 2017 yılında yüzde 1.5 büyümesinin ardından bu yıl yüzde 2 oranında büyümesi bekleniyor.

Diğer Piyasa Haberleri