Rusya alttan alıyor

Bigpara Haber
Türkiye`yi Mavi Akım Projesi`yle aldığı doğalgazın fiyat kontratını tahkime götürme kararından vazgeçirmek isteyen Gazprom, fiyat ve arz miktarında indirim teklifi yaptı

Gazprom Türkiye`yi Rusya`dan Mavi Akım Projesi`yle aldığı doğalgazın fiyat kontratını tahkime götürme kararından vazgeçirmek için önümüzdeki 5 yıl için gaz fiyatı ve arz miktarında indirim yapma teklifinde bulundu. Reuters`in haberine göre Gazprom yaptığı yazılı açıklamada Mavi Akım Projesi`nden elde edeceği gelirle de Türkiye`nin doğalgaz altyapısına yatırım yapacağını söyledi. Türkiye ve Gazprom, iki hafta süren görüşmelerin başarısızlıkla sonuçlanması sonrasında Mavi Akım ile ilgili tahkime gitme kararı almışlardı.

Bu arada Rus doğalgaz şirketi Gazprom`un Başkan Yardımcısı Yuri Komarov Türk gazetecileri davet ederek, Mavi Akım Projesi`nde yaşanan sorunları anlattı. Anadolu Ajansı`ndan Abdullah Kıratlı`nın haberine göre Komarov, Rusya`dan alınan doğalgazın fiyatlandırması konusunda Türkiye ile yürütülen görüşmelere değinirken, `Bizim teklif ettiğimiz kolaylıklar, Türkiye tarafının yükümlülüklerini büyük oranda kolaylaştırıyor. Görüşmelerin devam etmesi gerektiğini düşünüyorum. Şimdi Türk tarafını bekliyoruz`` dedi.

Ciddi bir teklif yaptık

Komarov, kendilerinin 5 yıl içinde fiyat indirimi ve ``al ya da öde`` miktarını düşürmeyi önerdiklerini, bu paket teklifin mali tutarının ``100 milyonlarca doları`` bulduğunu belirterek, şöyle devam etti: `Al ya da öde yıl sonunda belirlenecek. Mahkeme konusunda sonuna kadar gitmeyeceğimizi umuyorum. Türkiye tarafından gerçekçi bir yaklaşım bekliyoruz. Biz, çok avantajlı bir teklifte bulunduk ama fiyatla çok fazla oynamayacağız. Mavi Akım ile diğer anlaşmanın fiyatı aynı olacak. Biz ciddi bir teklifte bulunduk.``

Bu arada Komarov, reexport konusunda Botaş`ın kendilerinden bir talepte bulunmadığını, bunun fiyat yüksek olacağından zaten mümkün olmadığını söyledi. Öte yandan Türk tarafı, tahkim süreci işlese de Gazprom`la görüşmelerin devam edeceğini söyledi.


Diğer Genel Haberleri