Rus Medya Devine Tasfiye Tehdidi

Bigpara Haber
Rusya`da siyasi ve ekonomik tartışmaların gündemine oturan medya devi Media-Most`un tasfiyesi için, vergi idaresi makamları mahkemeye başvuruda bulundu. Konuyla ilgili mahkemeden bir yetkilinin verdiği bilgiye göre, RusVergi Müfettişliği yetkilileri, Media-Most ve ona bağlı NTV televizyon kanalının iflasının ilanı ve ardından tasfiyesi talebiyle Moskova Hakem Mahkemesi`ne başvurdu. Mahkemenin Sözcüsü Alexander Remigailo, davanın, Media-Most`un borçlarının toplam malvarlıklarını aşması nedeniyle açıldığını bildirdi.

Media-Most`dan konuya ilişkin yapılan açıklamada, ``hükümeti eleştiren, hatalar, yanlışlar, yolsuzluklar hakkında haber yapan medyakuruluşlarının tasfiye edilmesinin zorunlu olduğu ilk kez yüksek makamlarca dile getiriliyor`` denildi. NTV`nin direktörü Yevgeny Kiselyov ise kendileri hakkında açılan davayı, bağımsız medya ve Rusya`daki demokratik kuruluşların son kalelerine karşı, hükümetin yeni, iyi planlanmış bir saldırısının başlangıcı olarak nitelendirdi. NTV, Rusya`nın ülke genelinde yayın yapan tek özel sektöre ait televizyon kanalı konumunda bulunuyor. Bu tür iddiaları reddeden hükümet kanadı ise sadece mali yasaları uygulamaya ve eski Devlet Başkanı Boris Yeltsin yönetimi zamanında medya ve iş dünyası baronlarının elde ettikleri ayrıcalık ve dokunulmazlıkları ortadan kaldırmaya çalıştıklarını savunuyor.

Media-Most`un patronu Vladimir Gusinsky, Yeltsin döneminde Kremlin`deki bağlantılarını, şüpheli özelleştirme işleriyle çabuk servet edinmede kullanan oligarşi arasında sayılıyor. Putin`in devlet başkanlığına seçilmesinden sonra, Gusinsky`nin Kremlin ile ilişkileri soğuyunca, Media-Most, Devlet Başkanı Putin`i, Çeçenistan savaşındaki tutumu, insan hakları ihlalleri iddiaları ve diğer konularda eleştirici yayın yapmaya girişti. Mali suçlardan dolayı aranan Gusinsky, Interpol aracılığıyla Salı günü İspanya`da tutuklandı.(HÜRRİYET)

Diğer Genel Haberleri