RTÜK, ATV’nin satışına ’CHP’siz vize’ verdi

Bigpara Haber
Radyo Televizyon Üst Kurulu (RTÜK), ATV-Sabah’ın, Üst Kurul nezdindeki izin ve lisansları ile kanal ve frekans kullanım haklarını, Çalık Grubu’nun büyük ortak olduğu Turkuvaz Radyo Televizyon Gazetecilik ve Yayıncılık Anonim Şirketi’ne satılmasına onay verdi.

RTÜK, dünkü toplantısında, ATV-Sabah’ın satışını gündeme aldı. Yapılan değerlendirmeler sonucunda, Merkez ATV Televizyon Prodüksiyon A.Ş.’nin sahibi olduğu ATV ve Radyo City’e ait Üst Kurul nezdindeki izin ve lisanslar ile 3984 Sayılı Kanunun Geçici 6. maddesi kapsamında kullandırılan kanal ve frekansların kullanım haklarının, Turkuvaz Radyo Televizyon Gazetecilik ve Yayıncılık A.Ş. adına tesciline karar verildi. Şirket, ATV-Sabah için 1 milyar 100 milyon YTL ödeyecek.

AYKIRILIK İÇİN 3 AY SÜRE: Üst Kurul, toplantıda, Turkuvaz Radyo Televizyon Gazetecilik ve Yayıncılık A.Ş.’nin büyük ortağı olan Çalık Holdingin, bankacılık ile ilgili işleri olduğunu ve yasanın 29. maddesinin b bendinde yer alan, Aynı şirket ancak bir radyo ve televizyon işletmesi kurabilir hükmüne de aykırı durumu bulunduğunu kayda geçirdi. Bu aykırılığın giderilmesi için Turkuvaz Radyo Televizyon Gazetecilik ve Yayıncılık A.Ş’ye 3 ay süre tanındı.

CHP’LİLER MUHALİF KALDI: Karar oy çokluğu ile alınırken, CHP’li üyeler Şaban Sevinç, Hülya Alp ve Mehmet Dadak karşı oy kullandı. CHP’li üyelerin karşı oy gerekçeleri özetle şöyle: Şirketin yüzde 58 hisse ile hakim ortağı durumunda bulunan Çalık Holding A.Ş, aynı zamanda Çalık Yatırım Bankası’nın da hakim ortağı durumundadır. Yine Turkuvaz’ın ortağı ve yönetim kurulu üyesi olan Sayın Ahmet Çalık da aynı şekilde Çalık Yatırım Bankası’nın yönetim kurulu başkanı ve birinci derecede yetkili yöneticisi durumunda bulunmaktadır. Bu durum yasaya aykırıdır. Nitekim daha önce yapılan benzer bir satış işlemi, alıcı tüzel kişinin finans sektöründeki faaliyeti nedeniyle reddedilmişti. Ayrıca Turkuvaz Radyo Televizyon Gazetecilik ve Yayıncılık A.Ş., TMSF’nin 7 Aralık 2007 tarihinde yaptığı ihale sonucunda, 1 televizyon ve 1 radyonun yanı sıra, 29/b bendine aykırı olarak 5 gazete ve 11 dergiyi de satın almıştır.

NELER VAR: Turkuvaz Radyo Televizyon Gazetecilik ve Yayıncılık A.Ş., TMSF’nin 7 Aralık 2007 tarihinde yaptığı ihale sonucunda, 1 televizyon ve 1 radyonun yanı sıra, 5 gazete ve 11 dergiyi de satın almıştı. Şirketin bu onay ile sahip olacağı gazete, radyo ve dergiler şöyle: Sabah, Takvim, Günaydın, Yeniasır ve Pas, Fotomaç Gazeteleri ile Bebeğim, Biz Merkez, Sinema Merkez, Sofra Merkez, Home Art Merkez, Şamdan Plus, Yeni Aktüel, Para, Global Enerji Merkez, Transport ve Hukuki Perspektifler dergileri, Radyo City ve ATV. Meltem ÖZGENÇ/ANKARA

Satış için gözler Fon Kurulu’nda

RTÜK’ün ATV’nin Çalık Grubu’na satışla ilgili vize vermesinin ardından gözler Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu’na (TMSF) çevrildi. TMSF, konuyu Rekabet Kurumu ile RTÜK’e taşırken, ihale süreci uygundur şeklinde bir ön karar vermişti. TMSF Fon Kurulu, ATV-Sabah Grubu satışıyla ilgili son kararını şimdi verecek.

Diğer Genel Haberleri