Romanya Teminat İstedi

Bigpara Haber
Bayındır Holding`e ait BTR`nin zamana yayılarak tasfiye edileceğini söyleyen Romanya Büyükelçisi Ömer Zeytinoğlu, Türkiye`nin üç banka ile ilgili teminat isteyen Romanya karşısında batık bankalarla ilgili manevi sorumluluk aldığını belirtti. Türkiye`deki kasırga operasyonunun uzantısı olarak Romanya`da batma noktasına gelen Bayındır Holding`e ait Banca Turco Romano (BTR), Tasarruf Mevduat Sigorta Fonu`na devredilen Sümerbank ve Demirbank nedeniyle bu ülkenin sermaye piyasasında önemli bir yer tutan Türk yatırımcılar hızla küçüldü. Küçülme, Romanya`da Yunanistan başta olmak üzere Hollanda ve Fransa sermayesinin büyümesine yaradı. Romanya Büyükelçisi Ömeri Zeytinoğlu, sermayesinin büyük bölümü Türk girişimcilere ait 7 bankanın Romanya ekonomisinde en önde yeraldığını ancak bu bankaların en büyüğü olarak bilinen BTR`nin krize girmesi, Sümerbank ve Demirbank`a da el konulmasıyla Türk girişimlerinin hızla küçüldüğünü söyledi.


BTR TASFİYE EDİLECEK;

Zeytinoğlu, BTR, Sümerbank ve Demirbank nedeniyle Romanya hükümetinin Türkiye`den teminat istediğini ve Türk hükümeti güvence versin, kurtarsın yaklaşımında olduğunu belirterek, Bunun için yasal engeller var. Hükümet direkt olarak güvence veremedi, buna rağmen ciddi bir biçimde konuyu ele aldı, yarı yola gelindi. Yani Türkiye manevi sorumluluk aldı. BTR`nin denetlenebilir hale gelmesini sağladı. Türk hükümetinde de Romanya hükümetinde de genel kanı, bankanın kapatılmasında menfaat yok. Kapatılmasından öte zamana yayarak tasviyesi daha uygun görünüyor dedi. Zeytinoğlu, BTR`nin Romanya`yı büyük ve olumsuz yönde etkilediğini de vurgulayarak, BTR Romanya`yı çok etkiledi. BTR`nin krize girmesiyle, BTR de dahil diğer Türk bankaları da hemen küçülüp sağlam bir yapıya kavuştular. Sümerbank da Demirbank da aynı oldu. Küçülerek çarkı döndürüyorlar. Türk bankalarının küçülmesi nedeniyle Hollanda, Fransız ve Yunan bankaları ön plana çıktı diye konuştu. Türkiye ile Romanya arasındaki ilişkilerin öteden beri iyi olduğunu kaydeden Zeytinoğlu, 1989`da Çavuşesku iktidarının devrilmesinden sonra da ilişkilerin derinleşerek genişlediğini ve Türk girişimcilerin de bu ülkeye yönelmesiyle Türk sermayesinin 15 bin Türkün yaşadığı Romanya`nın ekonomisinde en önde yeraldığını söyledi. Zeytinoğlu, süreci şöyle anlattı:


BTR krize girdi, aşamadık. Bankanın sermayesi sağlam ama geri dönmeyen kredileri var. Bir müdürü 500 bin dolar Türkiye`ye götürürken yakalanmış, olumsuz hava doğmuş. Ekim ayı başında İşbankası`nın alacağı haberleri yayıldı. Olmadı. Aniden yönetim değişikliği oldu. Spekülasyonlar oldu. Türkiye`deki spekülasyonlarla birlikte kriz oldu. Yine de Bayındır grubu işin arkasında iyi durdu. 110 milyon dolar borcu olduğu söyleniyor. Parça parça 70 milyon dolar geldi. Bayındır grubu bazı menkullerini elinden çıkarıp peyderpey aktarıyor. Bayındır grubunun hala burada bazı menkulleri var. Bir mağaza ve otele olan ortaklıklarından ayrıldılar. Otel ortaklığını Finansbank aldı sanıyorum. Yaptıkları villalar var. 30 milyon dolar değerinde menkulleri olduğu söyleniyor, bunları teminat gösterip kalan borçlarını da ödemeye çalışıyorlar. (YENİ BİNYIL)

Diğer Ekonomi Haberleri