Romanya`daki Türk İşadamları Banco Turco Romana`yla Sarsıldı

Bigpara Haber
Bayındır Holding`in Romanya`daki bankası Banco Turco Romana`nın (BTR) yarattığı kriz, orada faaliyet gösteren 6 bin 500 Türk şirketini de etkiledi. Türk Romen Sanayici ve İşadamları Derneği Başkanı Tamer Atalay, ‘‘Artık suçlanan banka değil, Türkler ve Türkiye oluyor’’ dedi. Romanya`da banka krizine neden olan Bayındır Grubu`nun bankası Banco Turco Romana`nın (BTR) yaşadığı likidite sorunundan sadece Romen tasarruf sahipleri değil, Romanya`daki Türk işadamlarının büyük bölümü de etkileniyor. Lokantacısından, mağaza sahibine, tekstilcisinden dondurmacısına, bilgisayarcısından kuruyemişçisine kadar sayıları 6 bin 500`ü bulan Romanya`daki Türk şirketleri de BTR`nin sorunlarını aşmasını umutla bekliyor. Hepsi, Bayındır Grubu`nun İş bankası ve Vakıfbank arasında paylaştırılan mal varlığından elde edilen paranın bir an önce Romanya`ya gönderildiği haberini duymak için kulakları kabartmış bekliyor. Aksini ise hiç biri akıllarına bile getirmek istemiyor.


ZARARI TÜRKLERE;

BTR yüzünden Türk firmalarının işleri de bozulmaya başlamış. Bankadan canı yanan Romen tasarruf sahipleri, Türklerden alışveriş yapmaktan kaçınır hale gelmiş.Türk Romen Sanayici ve İşadamları Derneği`nin Başkanı Tamer Atalay, ‘‘Kamuran Çörtük`ün bankası yüzünden Türkiye ve Romanya`daki Türk işadamları zarar görmeye başladı. Artık suçlanan banka değil, Türkler ve Türkiye oluyor’’ dedi.Romanya Türk Yatırımcılar Birliği Başkanı Bekir Ünal`da, BTR sorunu çözülmediği taktirde, en büyük zararı Romanya`da ki yatırımcıların göreceğini savundu. Ünal, ‘‘Banka krizinin ardından Türk firmalarının iş hacmi yarı yarıya düştü. Para akışı sağlanmazsa, sorun daha da büyüyecek’’ diye konuştu.


İLİŞKİLER GERİLDİ;

Romanya`daki Türk işadamlarından Cemil Tunka da, Türk firmalarının Romanya`da en fazla yatırım yapan yabancı sermaye açısından ilk beş arasında yer aldığına dikkat çekiyor. Tunka, ‘‘Romanya`da 15 bin işadamı, 6 bin 500`de Türk firması bulunuyor. Kısa bir süre öncesine kadar Romen halkı ve hükümetiyle ilişkilerimiz çok iyiydi. BTR olayı patlak vermesinin ardından ilişkiler gerginleşti. Sorun çözülmezse, bizler de zor duruma düşebiliriz’’ dedi. Romanya`daki diğer Türk bankaları, BTR sorunundan ilk önce olumlu yönde etkilenmişler. BTR`den kaçanlar diğer Türk bankalarına yönelmiş. Ancak, bu gelişme, daha sonra yerini mevduat girişinde azalmaya bırakmış. Türk bankacılar, ‘‘Sisteme güven kaybolunca, tasarruflar hemen yastık altına kayıyor’’ dediler. (HÜRRİYET)


Diğer Ekonomi Haberleri