Risk Sermayesi Uygulanamıyor

Bigpara Haber
Gerek IMKB`nin yeni düzenlemeler yapması gerekliliği, gerekse finansmancıların henüz uzak durması Türkiye`deki internet firmalarının Risk Sermayesi kullanamamalarına yol açıyor.


Dünyanın en büyük Internet endüstri portalı internet.com`un; aralarında Seattle, Melbourne, Londra, Silicon Valley ve Washington`ın da bulunduğu 12 kent merkezinde düzenlediği `Internet Breakfast Forumları`na İstanbul ev sahipliği yaptı. Kısa bir süre önce Türkçe olarak yayına başlayan turk.internet.com tarafından Hilton Oteli`nde gerçekleştirilen foruma çok sayıda izleyici katıldı. Internet sektörü profesyonellerinin, sektördeki gelişmeleri tartışmasına olanak sağlayan forumlar, bundan böyle İstanbul`da her ay düzenlenecek.


FİNANSAL SIKINTI;

Internet Breakfast Forumları`nın ilkinin açılış konuşmasını yapan turk.internet.com Genel Müdürü Füsun Sarp Nebil, Türkiye`de Internet`in önünü açmayı hedeflediklerini, sektörün profesyonellerini biraraya getirerek çeşitli konuları tartışarak çözümler üretmeyi amaçladıklarını vurguladı. Türkiye`nin Internet alanında dinamik ve gelişmeye açık bir potansiyele sahip olduğunu ancak Internet firmalarının finansal problemlerle karşı karşıya olduğunu belirten Füsun Sarp Nebil şunları söyledi: `Forumlarımıza venture capital (risk sermayesi) ile başladık, çünkü bugün için dünyada Internet`e yönelik yatırımlarda en geçerli finansal yöntem olarak görülüyor. turk.internet.com olarak bu konuda bir araştırma gerçekleştirdik ve gördük ki, Türkiye`de durum böyle değil. Daha çok `incubator` yaklaşımında olan firmalar var. Yani, sadece kendi projelerini ya da beğendikleri projeleri kendi içine alacak şekilde finansman sağlayan yapılar var. Venture capital uygulamasının önündeki en büyük engellerden birisi İMKB`nin venture capital uygulamalarını kısıtlayan mevzuatı. Bilindiği gibi İMKB, yeni kurulan şirketlerin hisselerinin halka arzını ilk yılda gerçekleştirmelerine imkan tanımıyor. Umarız bir an önce Türk Nasdaq açılır.`


GELECEK BİREYSEL GİRİŞİMCİDE;

Toplantıda bir konuşma yapan Okyanux İdari Başkanı Andrew Vonnegut, Türkiye`de internet atılımını büyük endüstrilerin değil, bireysel girişimcilerin yapacağını belirtti. Vonnegut, Oyanux`un, internete değer katan yatırımcı olarak finansal, stratejik, fiziksel ve hizmet desteği sağlayarak şirketleri hayata geçirdiğini söyledi. Okyanux`un, ixir aracılığıyla da bu şirketlere ortak olduğunu belirten Andrew Vonnegut, `Okyanux ile işbirliğine gidilmesi için bir Internet şirketi olunması, ancak bu arada da kalifiye ve kendini işe adamış yöneticiler, güçlü iş planlaması, yüksek gelir ve bir de yüksek kar potansiyeli olmalıdır` dedi.
Internet`te risk sermayesi kullanarak Biletix projesini hayata geçirdiklerini belirten Biletix.com Yönetim Kurulu üyesi Dave Dorner da yaptığı konuşmada, projenin hayata geçirilmesinin yöntemlerini anlattı. ilab Holding Internet Yatırım Fonları Direktörü Rüçhan Ziya ise yaptığı konuşmada amaçlarının Türkiye`deki Internet transformasyonuna katkıda bulunmak olduğunu belirterek şunları söyledi:
`Yatırımları ön elemeden geçirdikten sonra detaylı iş planı incelemesi ve operasyon analizleri yaparak aday yatırımların yönetim takımı, iş modeli ve problem çözme yetenekleri gibi pek çok parametreyi dikkate alıyoruz.` Ata Menkul Gelişim ve Risk Sermayesi Projeleri Direktörü Gonca Eğilmez İnegöl toplantıda, 1997 yılından itibaren `Ata Online` departmanı aracılığıyla yürütülen internet üzerinden online sermaye piyasası işlemlerini anlattı. Eğilmez, `Temel aracı kurum işlevlerinin yanısıra, finansal ortaklık ve kurumsal finansman alanında da yoğun olarak faaliyet gösteren Ata Yatırım, son 5 yılda 6 finansal ortaklık projesi sonuçlandırmış ve 40`a yakın halka arzda ve çok sayıda şirket evliliği, danışmanlık ve özelleştirme projesinde görev almıştır.` dedi. (FİNANSAL FORUM)

Diğer Ekonomi Haberleri