Renault Avustralya`ya Geri Dönüyor

Bigpara Haber
Renault SA 2001 yılının ilk altı ayı içinde araba ihracatının bir kısmını yeniden Avustralya`ya yönlendirme kararı aldığını bildirdi. Bu, Nissan Motor Co. ile yakın işbirliğini de kapsayan bir gelişme. 1996`dan beri Avustralya`da araba satmayan Renault, arabalarını kendi markası altında, Nissan`ın sayısı 2,000`i bulan bayiilerinin bir kısmını kullanarak satmayı planlıyor.


Renault`nun Asya - Pasifik iletişim sorumlusu Blaise Bertrand, iki otomobil üreticisi firmanın da Avrupa ve Güney Amerika`da kullandıkları, kendi markalarını korurken, ofis ve yönetim faaliyetlerini birleştirme stratejini uygulayacaklarını söyledi. Konuya ilişkin açıklamayı Sydney motor showda yapan Fransız oto üreticisi, planın detaylarını gelecek Mart ayında Melbourne`da gerçekleşecek motor showda sunacak. Karar, Avustralya`nın Renault`nun arabalarını Nissan bayii ağı vasıtasıyla satacağı ikinci Asya pazarı olacağı anlamına geliyor. Aynı zamanda, Japonya, Avrupa ve Güney Amerika`nın Mercosur ticaret bloğunda işbirliğinde bulunan bu iki firmanın menkul kıymetler ittifakı planından nasıl yararlanmak istediğini de gösteriyor. Renault Nissan`ın yüzde 36.8 hissesini elinde bulunduruyor ve Japon otomobil üreticisinin yönünü yeniden karlılığa çevirmek amacıyla maliyet azaltma uzmanı Carlos Ghosn`u geçen yıl Nissan`a gönderdi.


Renault, Nissan ile oluşturduğu birlik sayesinde Avustralya`ya azaltılmış genel maliyetlerle döneceğini bildirdi, ancak girişime ne kadar yatırım yapmayı düşündüğünü ya da ortaklıktan edeceği tasarrufun miktarına ilişkin bir açıklama yapmadı. Renault arabalarını Avustralya`da 1991 ve 1996 yılları arasında İsveçli oto üreticisi AB Volvo`nun bayiileri vasıtasıyla sattı. Renault`dan Bertrand, Daha güçlü olan ortağın diğerine yardım etmesi konusunda anlaştık, ve tabii ki Asya - Pacific`de Nissan daha güçlü. Nissan`ın bu pazardaki güçlü varlığı sayesinde, piyasaya girmek Renault için daha kolay olacak, dedi. Geçen yıl ve 50,000 araç satarak piyasanın yaklaşık yüzde 6`sını ele geçiren Nissan Avustralya`nın önde gelen ithal markası durumunda. Nissan, satışlarının Avustralya`da daha da artmasından fayda sağlayabilir. Nissan yetkilileri ürün sunumunun genişletilmesi planlarına ilişkin yorum yapmadılar. (FİNANSAL FORUM - THE WALL STREET JOURNAL)

Diğer Genel Haberleri