Reel efektif döviz kuru nedir?

Reel Efektif Döviz Kuru, Türk Lirasının satın alma gücünde olan değişimleri daha gerçekçi olarak ortaya koyan bir veridir.

Bigpara Haber

Türkiye’nin dış ticaret ilişkisi içinde bulunduğu ülkeler içerisinde önemli paya sahip olanların para birimlerinden oluşan sepete göre TL’nin ağırlıklı ortalama değeri, ‘nominal efektif döviz kuru’nu verir. Bunun fiyat etkilerinden arındırılması sonucu bulunan ortalamaya da reel efektif döviz kuru denir. Bu mantıkla yapılan hesaplamalar sonucunda ulaşılan nominal ve reel efektif döviz kurları düzenli olarak Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) tarafından yayınlanmaktadır. Bildiğimiz standart günlük kurlara nispeten, içinde ağırlıklı ortalamalardan ve fiyat etkilerinden oluşan daha derin bir hesaplama olduğu için Reel Efektif Döviz Kuru, TL’nin satın alma gücündeki değişimleri daha gerçekçi ortaya koyan bir veridir.

Reel efektif döviz kurunun artması TL'de reel değer kazancı olduğu anlamına gelir. Yurt içi mal sepeti böylelikle, yabancılar için pahalı hale, yabancı mal sepeti ise Türkiye için ucuz hale gelir. Bu durumda ithalat artar ve ihracat olumsuz etkilenir. İhracatta da rekabet gücü azalır.
Endeks değerinin 100 olması, yerel para ile dış ticaret yapılan ülkelerin döviz cinsleri arasında bir eşitlik bulunduğunu gösterir. Endeksin 100'ün üzerine çıkması, yerel paranın değerli; 100'ün atına gerilemesi ise, göreceli olarak daha değersiz olduğunu anlamını taşır.

 

Diğer Gündem Haberleri