Raportör: Ek Vergi Anayasa`ya aykırı

Bigpara Haber
Hükümet`in, Uluslararası Para Fonu`na (IMF) taahhüdü olan yüzde 6.5 oranındaki faiz dışı fazla hedefi tutturmak için çıkardığı ve 1.7 katrilyon lira gelir beklediği ek emlak ve motorlu taşıtlar vergisinin iptali istemiyle açılan davada yarın kader günü.

Anayasa Mahkemesi Raportörü ‘‘bağlayıcılığı’’ olmayan raporunda, ‘‘Olağanüstü bir hal yokken çıkarılan ek verginin Anayasa`ya aykırı olduğunu’’ bildirdi ve ‘‘yürürlüğünün durdurulmasını’’ istedi. Yüksek Mahkeme, rapor doğrultusunda karar verirse, Ek Vergi`ye durdurma ve iptal kararı çıkabilecek.

UYGULAMA TARTIŞMALI:

Anayasa Mahkemesi`nin, olası yürürlüğü durdurma ve iptal kararı vermesi halinde, uygulamasının nasıl olacağı tartışma konusu oldu. Bir görüşe göre ‘‘Anayasa Mahkemesi kararları geriye yürümeyeceği’’ için ilk taksidi ödeyenler, bu dönemde ATO Başkanı Sinan Aygün gibi dava açmışlarsa, paralarını geri isteyebilecekler. Karşıt görüş ise Anayasa Mahkemesi`nin kararının içeriği çerçevesinde, idarenin ek vergiyi kendiliğinden geri ödemesi ya da ilerde ödenecek vergilerden mahsup edilme şeklinde karar alması gerektiği şeklinde.

Anayasa Mahkemesi, CHP`nin, ‘‘Ekonomik İstikrarı Sağlamak İçin Ek Vergiler Alınması Hakkında Kanun’’un 1. ve 2. maddelerinin yürürlüğünün durdurulması, aynı konudaki Ankara 6. Vergi Mahkemesi`nden itiraz yoluyla gelen davanın esastan incelenmesini yarın birlikte görüşecek.

RAPORTÖR ANAYASA`YA AYKIRI:

Anayasa Mahkemesi Raportörü konuya ilişkin raporunda, bu şekilde çıkarılan Ek Vergi`nin Anayasa`ya aykırı olduğunu bildirdiği raporunda çarpıcı tespitler yaptı. Anayasa Mahkemesi üyelerinin önünde bulunan raporda, Anayasa`nın ‘‘Vergi ödevi’’ başlıklı 73. maddesine dikkat çekildi. Raporda, herkesin kamu giderlerini karşılamak üzere, mali gücüne göre vergi ödemekle yükümlü olduğu anımsatılarak, ‘‘Vergi yükünün adaletli ve dengeli dağılımı maliye politikasının sosyal amacıdır’’ denildi. Raporda, olağanüstü bir hal (savaş ve deprem gibi) yokken çıkarılan ve toplumun bir kesiminden evi ve arabası olandan ek vergi toplanmasının bu amaca aykırı ve bu yönleriyle de Ek Vergi`nin Anayasa`ya aykırı olduğu vurgulandı. 1994`te ve 17 Ağustos depreminin ardından 1999`da çıkarılan Ek Emlak Vergileri her iki dönemde muhalefet partilerince Anayasa Mahkemesi`nin önüne götürülmüştü. Yüksek Mahkeme her iki başvuruda da ‘‘yürürlüğü durdurma’’ ve iptal taleplerini reddetmişti. Bu nedenle Yüksek Mahkeme`nin bu kez nasıl karar vereceği merakla bekleniyor.

Diğer Ekonomi Haberleri