Raporlar hatalıydı

Bigpara Haber
Gelir İdaresi, Citibank hakkındaki vergi raporunun `hatalı` olması nedeniyle işleme konulmadığını, işlemin bakanlığın yetkisi dahilinde olduğunu açıkladı


EKONOMİ SERVİSİ

Gelir İdaresi Başkanlığı, Citibank Türkiye Şubesi hakkında, (`istisnadan yararlanma şartlarını yerine getirmediği halde vergi ödemediği` gerekçesiyle) yazılan 3 milyar dolarlık vergi raporlarını işleme koymayarak `terkin` (silme) işlemi yapılması konusunda bir açıklama yaptı.

Açıklamada, idarenin hatalı raporları resen düzeltme hakkının bulunduğu, rapordaki hatanın da Citibank Türkiye`nin piyasada işlem yetkisiyle ilgili yanlış yorum olduğu ifade edildi.

Citibank Türkiye Şubesi hakkındaki 2002 tarihli vergi kontrolörü raporlarında, bankanın, vergi muafiyetinden yararlanabilmek için `portföyünde yüzde 25 oranında hisse senedi bulundurma` zorunluluğunu yerine getirmediği, buna karşılık muafmış gibi vergi ödemediği belirtilerek vergi aslı, faizi ve cezalarıyla birlikte 3 milyar dolarlık vergi alacağı olduğu belirtilmişti. Raporları inceleyen Gelir İdaresi Başkanlığı`nın talebi ve Maliye Bakanı Kemal Unakıtan`ın oluruyla terkin işlemi uygulanmıştı.

Gelir İdaresi Başkanlığı`nın (GİB) dün yaptığı açıklamada, Citibank`a, `vergi borcu raporları işleme konulmayarak kıyak çekilmesinin söz konusu olmadığı` belirtildi. Açıklamada şöyle denildi:
Vergi Usul Kanunu`nun `Vergi Hatalarını Düzeltme ve Reddiyat` başlığı altında `vergi mevzuuna girmeyen ya da vergiden müstesna bulunan (...) işlemler üzerinden vergi istenmesi vergilendirme hatası` olarak tanımlanıyor. İdarece tereddüt edilmeyen açık vergi hatalarının resen düzeltilmesi hükmü de kanuna konulmuştur.

Düzeltme yapılabilmesi için yeterli bilgi, belge ve kanaat oluşan bir konuda yeniden inceleme yapılması gibi bir zorunluluk ve gereklilik yoktur.

Dolayısıyla Citibank için üçüncü bir kapı açılarak, kıyak çekilmesi söz konusu değildir. Konu, hatalı yazılan bir raporun, kanunun belirlediği prosedürler çerçevesinde düzeltilmesinden ibarettir.


Hata ne?

GİB açıklamasında, vergi talebinin, Citibank Türkiye Merkez Şubesi`nin ticari faaliyet için Hazine`den izin alınmadığı gerekçesine dayandığı belirtilen açıklamada, daha sonra şöyle denildi:
Hazine ile yapılan yazışma neticesinde, Müsteşarlıkça, Citibank`a faaliyet izni verildiği, sermaye piyasasında işlem yapmak üzere yetkilendirildiği, Hazine`den ayrıca işlem izni almasına gerek bulunmadığı belirtilmiştir.

SPK da, yabancı fonların Citibank aracılığıyla elde ettikleri kazançların yerli fonlar için de geçerli olan istisnadan aynen yararlanabileceklerini ifade etmektedir. Bu nedenle Citibank`ın `izin almadığı` gerekçesiyle vergi istisnasından yararlandırılmaması açık bir vergileme hatasıdır.

30 yıldır Türkiye`deyiz kanunlara uyuyoruz

Citibank Türkiye, Maliye Bankanlığı`nın bankanın vergi borcunu sildiğine ilişkin haberler konusunda şu açıklamada bulundu:
Citibank Türkiye, uzun yıllardan beri ülkedeki en yüksek vergi ödeyen şirketlerden biridir. Citibank 30 yılı aşkın süredir Türkiye`de faaliyet göstermekte olup bankacılık ve vergi kanunları ve ilgili yükümlülüklerine uymaktadır. Konu savcılığa intikal etmiş olduğundan bu konuda daha fazla yorum yapmamız uygun değildir.

Diğer Genel Haberleri