Porcan Bilgisayar Hayatımızı Akıllandıracak

Bigpara Haber
Elekt rik, su, doğalgaz sayaçları,e-cüzdanlar, sayısal imzalar, parmak izleri.. Porcan akıllı kartları her alanda hayatımıza sokacak.


Dünyadaki bu geniş kullanım alanına rağmen Türkiye’de geçen yıl sadece 100 bin adet akıllı kart kullanıldı. Oldukça düşük bir rakam. Ancak Porcan Bilgisayar , bu konuda ciddi yatırımlar yaparak Türkiye pazarını da “akıllandırmaya” kararlı görünüyor.Porcan Bilgisayar Genel Müdürü Şevki Can, artık, kart üretiminden bunun üzerine yazılım geliştirmeye , sistem geliştirmeden dijital imzaya , mobil iş uygulamalarından , ön ödemeli sayaçlardan banka kartı uygulamalarına kadar anahtar teslim akıllı kart projeler hazırlayacak duruma geldiklerini belirtiyor.


TOLU İĞNE UCUNDAKİ DERYA;

İsterseniz bugün 1 megabit , yani küçük bir MP3 müzik parçası, yüzlerce adres ve telefon sığabilecek kapasitelere sahip bu kartların nelerde ve nasıl kullanıldığına geçmeden, arkasında nasıl bir teknolojinin olduğunu kısaca değinelim. Akıllı kartların içindeki topluiğne başı kadar ancak bir mercekle net görülebilen büyüklükteki çipler, öncelikle “wofer” adı verilen adı verilen daha büyük silikon devrelerin basılmasıyla sürece başlıyor. Ardından bunlar baklava dilimi gibi kesilerek mikroçip haline getiriliyor. Dünyada “wofer” ları keserek akıllı kart çipi yapan başlıca firmalar şunlar; İnfineon (Siemens), ST, Atmel, Toshiba, Fujitsu ve Hitachi.. Pazarın en büyükleri yüzde 40’ar payla Indineon ve ST. Çipleri akıllı kart haline getiren şirketlerin başında ise GemPlus, Orga, Oberthur geliyor. Bu üreticilerin yıllık kart üretim kapasiteleri 10 ile 100 milyon adet arasında değişiyor. Ancak bu yıl Can, “Şu anda bir akıllı kart pazarından bahsetmek zor” diyerek, Pazar için Porcan gibi şirketlerin bu kartları kullanarak sistem geliştirilmesi gerektiğini vurguluyor.


500 MİLYON DOLARLIK PAZAR;

Şevki Can, “Türkiye’de bizim tahminlerimize göre 4.-5 yıl içinde , 500 milyon dolarlık bir Pazar olacak” diyor. Bu tutarın 100 milyon doları kamuda SSK kartı olarak 100 milyon doları Mernis projesinde 50 milyon doları GSM kartlarındave 100 milyon doları da banka kartlarında gerçekleştirecek. Geri kalan kısmı ise muhtelif uygulamalara dağıtılacak. Porcan işte bu pastadan önemli bir pay kapmak için hazırlıklarını tamamlamış durumda.Bugün Türkiye’de PTT ve GSM telefonlarında , havagazı , su ,elektrik gibi akıllı sayaçlardaön ödemeli sistem olarak , elektronik cüzdan, akıllı kredi kartları , kamu akıllı kimlik kartlarında ve toplu taşıma araçlarında önemli bir potansiyel gördüklerinibelirten Can “Tüm bu alanlarda A’dan Z’ye sistem geliştirebilmek durumundayız” diyor. Porcan bu çerçevede ilk olarak ön ödemeli sayaçlar için projeler geliştimeyi planlıyor. Böylece su, elektrik, havagazı gibi sayaçlar aynı telefon kartları gibi ön ödemeli hale getirilebilecek.


MİCROSOFT’UN TEK YETKİLİSİ;

Porcan, GSM’lere kullanılan SIM kartı üzerinden mobil iş uygulamaları geliştirebilecek altyapıya da sahip. Burada özelliklePorcan’ın Microsoft’un akıllı kartlar için geliştirdiği Microsoft Windows for Smart Card işletim sisteminintek yetkili kullanıcısı olduğunu belirtmek gerekiyor. “Evet inanılmaz gibi geliyor ama topluiğne başı kadar bir parçanın üzerinde bir Microsoftişletim sistemi çalışıyor” diyen Can, bu alanda önemli bir Pazar döndüğünü belirtiyor.


AKILLI KART ÜRETECEK;

Evet Porcan Bilgisayarkendi bünyesinde akıllı kartları da üretebilecek. Grup içindeki Marmara Bilgisayar çatısı altında yapılan yatırımla , önümüzdeki yılın başında şirket Türkiye’de akıllı kart üretimine de başlayacak.Hem de yılda 100 milyon adet üretim kapasite ve dünya sıralamasına girebilecek bir tesisle. Bu yatırım sadece yurtiçi için düşünülmediğini belirten Can, “İhracata yönelik bir yatırım. Ayrıca burada yabancı bir ortak arayışımız var. Ancak finansman anlamında değil. Daha çok uluslar arası pazara çıkmamızı kolaylaştıracak , stratejik bir ortak. Bir İngiliz firmasıyla ortaklık anlaşması yapmak üzereyiz” diyor. Böylece Porcan , Karttan üzerindeki yazılıma ve kart okuyucularına kadar tüm sistemi kendi üretebilir duruma geliyor.


SAYISAL İMZA;

Porcan’ın akıllı kart konusundaki sürprizleri bitmiyor. Şevki Can, son olarak yakın bir zamanda tamamladıkları ve henüz kamuoyuna açıklamadıkları bir projeden de bahsediyor; “Türkiye’de ilk ve dünyada sayılı örneği bulunan sayısal imza oluşturma onaylama yazılımı. Halen dünyada Balthimore ve VeriSing gibi dev şirketler tarafından yapılabilen sayısal imza oluşturma ve onaylama işini Porcan Bilgisayar da önümüzdeki günlerde yapabilecek. Sadece bu kadar değil.. Yazılım içinde bu sayısal imzayı biometrik güvenlik adı verilen parmak izi ve video resimle çalıştırabilme olanağı da sunuyor. (PARA)
































































Diğer Teknoloji Haberleri