PO: Rafineriyi 4.5 milyar dolara kurarız

Bigpara Haber

Petrol Ofisi Genel Müdürü Melih Türker, 4.5 milyar dolarlık yatırımla 10 milyon ton petrol işleme kapasiteli Petrol Ofisi Akdeniz Rafinerisi’ni 5 yıldan daha kısa bir zamanda bitirmeyi planladıklarını bildirdi.

HÜRRİYET

Türker, Ceyhan’da rafineri kurmak için yapılan başvurunun uygun bulunmasının bekledikleri bir karar olduğunu, 4.5 milyar dolarlık rafineri yatırımlarının bölgesel güç olma yolundaki çalışmalarını hızlandıracağını kaydetti. Akaryakıt ve dağıtım sektöründeki tecrübelerini Avusturyalı ortakları OMV ile rafineriye taşımak istediklerini dile getiren Türker, Ceyhan’da kurulacak Akdeniz Rafinerisinin bölgesel güç olma yolundaki çalışmalarına hız katacağını vurguladı.

90 GÜNLÜK SÜRE:

Akdeniz Rafinerisi’nin kurulma çalışmalarına başlamadan önce, Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) tarafından öngörülen 90 günlük süre içinde gerekli prosedürlerin tamamlanarak Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) olumlu belgesini almaları gerektiğini hatırlatan Türker, devam eden rafineri mühendislik çalışmalarının yanı sıra, fiziki saha çalışmalarına da başlamayı planladıklarını kaydetti.

BİN KİŞİYE İSTİHDAM:

Türker, 4.5 milyar dolarlık yatırımla, 10 milyon ton petrol işleme kapasiteli Petrol Ofisi Akdeniz Rafinerisi’ni 5 yıldan daha kısa bir zamanda bitirmeyi planlıyoruz dedi. Türker, Adana Yumurtalık Sugözü Köyü’nde yapılması planlanan rafinerinin yaklaşık 1000 kişiye istihdam sağlayacağını bildirdi. Bakü-Tiflis-Ceyhan projesinin tamamlanmasıyla Ceyhan’ın adının dünyada petrolle anılan bölgelerden biri haline geldiğini vurgulayan Türker, Ceyhan’daki rafineri ile hem iç pazara hem de dış pazara yönelik çalışmayı planladıklarını kaydetti.

En az 10 işçi çalıştırana ucuz elektrik

TEŞVİK kapsamında yer alan 49 il ile Gökçeada ve Bozcaada’da hayvancılık, organik ve biyoteknolojik tarım, kültür mantarı yetiştiriciliği ve kompostu, seracılık, sertifikalı tohumculuk ve soğuk hava deposu ile imalat sanayi, madencilik, turizm konaklama tesisi, eğitim veya sağlık alanlarında faaliyet gösteren işletmelere yüzde 20 enerji desteği verilecek. Asgari 10 kişi istihdam eden firmalar teşvikten faydalanabilecek. Ayrıca, istihdamın artırılması durumunda verilen destek kişi başına yüzde 0.5 oranında artırılacak. Hazine Müsteşarlığı tarafından hazırlanan Enerji Desteğinin Uygulanmasına İlişkin Tebliğ Resmi Gazete’de yayımlandı. Destekten teşvik kapsamında bulunan iller ile Gökçeada ve Bozcaada’da bulunan işletmeler faydalanacak.

Diğer Genel Haberleri