Piyasalara FED roketi

ABD Merkez Bankası`nın faizleri piyasaları rahatlatacak şekilde indirmesi etkisini ABD ve Asya piyasalarının ardından Türkiye`de de hissettiriyor

Bigpara Haber

ABD Merkez Bankası`nın faizleri piyasaları rahatlatacak şekilde indirmesi etkisini ABD ve Asya piyasalarının ardından Türkiye`de de hissettiriyor.



MİLLİYET

Serbest piyasada dolar düne göre hızlı düşüş kaydederek 1,24 YTL`nin altına geriledi.

Borsa 2 bin 276 puan yükseldi

İMKB Bileşik Endeksi birinci seansta, dünkü ikinci seans kapanışına göre 2 bin 276 puan artarak 52 bin 777 puandan kapandı. Hisse senetleri ortalama yüzde 4,51 değer kazandı.

İstanbul serbest piyasada dolar 1,2450 YTL, avro 1,7350 YTL`den güne başladı.

Serbest piyasada dünkü kapanışta doların satış fiyatı 1,2650 YTL, avronun satış fiyatı 1,7550 YTL olmuştu.
     
UZMANLAR NE BEKLİYOR?

FED kararını ANKA’ya değerlendiren uzmanlar, söz konusu faiz indiriminin piyasalarda geçici bir rahatlamaya yol açsa da, orta ve uzun vadede kriz endişelerinin sürdüğünü kaydetti. Uzmanlar, Türk ekonomisinin ise FED’in faiz indiriminden olumsuz anlamda etkilenmeyeceğini, dolar kurundaki düşüşün ise sürebileceğini vurguladı.

PİYASALAR OLUMLU AÇILACAK
ABank Genel Müdür Yardımcısı Murat Özer:

Piyasalar çok olumlu açılacak. Ancak, orta vadede endişeler var. Dünyada merkez bankaları finans piyasalarının beklentileri doğrultusunda hareket ediyor. Umarım orta vadede bu oyun ters tepmez.
     
TEMKİNLİ YAKLAŞALIM
Akbank Genel Müdür Yardımcısı Hayri Çulhacı:

Yarım puan düzeyindeki indirim kısa vadede piyasaları çok rahatlatacak. Orta vadede olumlu havanın sürmesi için uluslararası piyasalarda mali şirketlerin bilançolarındaki sorunları bu süreçte gidermeleri gerek. Türkiye Merkez Bankası’nın faiz indiriminin piyasaları kısa vadede rahatlatmadı. Ancak uluslararası piyasaları gözleyen Türk piyasasında bu karar kısa vadede ciddi kredi yatırımlarına dönüşecebilir. Eğer bu indirim, ABD’de ekonomik büyüme oluşturmaması durumunda orta vadeye ertelenen daha büyük bir dalgalanma ve kriz doğurabilir.

MAKRO GÖSTERGELER BELİRLEYİCİ OLACAK
Garanti Bankası Ekonomik Araştırmalar Koordinatörü Ali İhsan Gelberi:

Bundan sonra önemli olan, bu faiz indirimi kararının makro ekonomik göstergeleri nasıl etkileyeceğidir. Şu anda piyasalarda iki tez var: Birincisi, 1998 yılından sonra ABD ekonomisinin diğer ekonomilerle ilişkilerinin zayıflaması nedeniyle ABD ekonomisindeki olumsuz gelişmelerin diğer ülkeleri çok fazla etkileyemeyeceği yönünde. İkincisi ise, dünya ekonomisinin yüzde 30’unu oluşturan ABD ekonomisinde yaşanan olumsuzlukların her halükarda diğer ülke piyasalarını etkileyeceği doğrultusunda. Bu iki tezden hangisinin doğru olduğu, önümüzdeki günlerde piyasanın faiz indirimine vereceği tepkilerle netleşecek. FED, 30-31 Ekim ve 11 Aralık’ta iki toplantı daha yapacak. Bu toplantılardan çıkacak kararlar da gelecek dönemin nasıl şekilleneceği konusunda büyük önem taşıyor.
     
``TÜRKİYE, İNDİRİM KARARINDAN OLUMLU ETKİLENECEK
TEB Yatırım Başekonomisti Sertan Kargın:

FED’in faiz indirimi kararı, ABD ekonomisinin büyümesinde bir yavaşlama olduğunun açık bir kanıtıdır. Bu da ABD’nin piyasalar açısından kredibilitesini düşürecek bir unsurdur. FED Başkanı Bernanke’nin ’Mevcut bütçe açığı, cari açık ve enflasyonist baskıların birlikte devam etmesi mümkün değil’ açıklaması önemli. Bundan sonra FED, makro ekonominin gerçekleri ile piyasa beklentileri arasında ciddi bir denge kurmak zorunda. Türkiye, faiz indirimi kararından olumlu yönde etkilenecektir. Ancak, imalat sanayii ihracata dayalı olan Türkiye’de, bu alanda bazı olumsuz gelişmeler yaşanabilir. Orta gelir grubunun sıcak paraya olan yöneliminde bir artış olabilir. Önümüzdeki dönemde doların değer kazanması uzak bir ihtimal. Faiz indirimleri devam ederse, dolar kuru düşmeye devam edecektir.

PİYASALARDAKİ RAHATLAMA KALICI OLMAZ
İktisat Yatırım Araştırma Direktörü Muhittin Küley:

Geçtiğimiz haftalarda ABD’deki açıklanan işsizlik rakamları, ABD ekonomisinde resesyon endişelerini yeniden canlandırmıştı. Faiz indiriminin ardından bu anlamda bir rahatlama yaşansa da, bu rahatlamanın uzun vadede kalıcı olacağını söylemek zor. ABD şirketlerinin 3. ve 4. çeyrek bilançolarında açıklayacakları rakamlar büyük önem taşıyor. Özellikle hisse fiyatlarındaki hareketliliğe dikkat edilmeli. Faiz indirimi kararı, FED için de ciddi bir politika değişikliğine işaret ediyor. Son dönemde petrol, buğday ve altın gibi emtiaların fiyatlarında ciddi artışlar yaşandı. Bu durum önümüzdeki dönemde küresel anlamda enflasyonist baskıları tetikleyebilir.

UZUN VADE İÇİN DİKKAT
Özgür Yurtdaşseven / Merkez Menkul Değerler

Merakla beklenen FED toplantısı yatırımcılar için çok kısa vade de olumlu sonuçlandı, Federal Reserve, faiz oranlarını 50 baz puan düşürerek %4.75`e çekti.  "Yüksek riskli konut kredisi piyasasındaki daralmanın yarattığı baskı, gayrimenkul piyasasında yüksek fiyatların gerilemesine neden olacağı gibi, büyüme oranının daha da azalmasına neden olabilir" ifadesine yer verildi.
 
Açıklamayı yatırımcılar yeni indirimlerin geleceği yönünde yorumlarken, endekslerde ciddi yükselişler yaşandı. 50 baz puanlık indirim beklentimizin üzerinde gerçekleşirken, hem konut piyasası risklerinin beklenenden daha büyük olduğunun kabul edilmiş olduğunu göstermekte, hem de orta vade de enflasyon riskini artmasına neden olmaktadır.
 
Bu anlamda çok kısa vade de piyasalar bazında beklentiler olumlu gibi gözükse de yeni gelecek verilerle bu tablonun hızlı bir şekilde tersine dönmesi olasılığı da aynı oranda yüksektir. Bu açıdan hafta başında belirttiğimiz olumlu şirket karlarıyla FED`in faiz indiriminin birleşmesi şartıyla belirlediğimiz 52.300 seviyesi bugün test edilmesini beklediğimiz bölge.
 
Ancak günün ikinci yarısında açıklanacak olan ABD TÜFE verileri ve Morgan Stanley 3.çeyrek bilançosu olumlu havayı değiştirebilecek önemde veriler, takip edilmesini öneriyoruz.

Diğer Genel Haberleri