Piyasalar Fitch’ten ne bekliyor?

Piyasalar cuma günü açıklanması beklenen Fitch’in Türkiye'nin not ve görünümünü değerlendirmesine kilitlenmiş durumda. Ekonomistler Fitch’ten herhangi bir değişiklik beklemiyor.

Bigpara Haber

bigpara.hurriyet.com.tr

Türkiye'nin kredi notunu "BBB-" ile "yatırım yapılabilir", not görünümünü ise "durağan" seviyede tutan kredi derecelendirme kuruluşu Fitch'in, Türkiye'nin not ve görünümünde herhangi bir değişikliğe gitmemesi bekleniyor.

“PAS GEÇME” İHTİMALİ YÜKSEK
IşıkFX Başanalisti Gizmen Nalbantlı

PİYASALARDAKİ SON DURUM İÇİN TIKLAYIN... 

5 Ağustos’ta Türkiye değerlendirmesini pas geçen Moody’s sonrası, hükümetten ve Merkez Bankası'ndan ekonomiyi destekleyici hamleler görüyoruz. BES ve Türkiye Varlık Fonuna yönelik düzenlemeler ile hem tasarrufların artırılması hem de dış finansman ihtiyacının azaltılması amaçlanacak. Türkiye Varlık Fonunun 10 yıl içerisinde büyümeye yüzde 1.5 katkı yapması bekleniyor. Otomatik katılıma dayalı BES sistemiyle ise  yılda 5 milyar liranın üzerinde para birikmesi öngörülüyor. Devlet de sisteme yeni giren kişiler için yılda toplam 1.3 milyar lira civarında katkı sağlayacak. Atılan bu adımlar, kredi derecelendirme kuruluşları tarafından olumlu karşılanacaktır.

Fitch, 2012 yılında Türkiye’nin notunu ilk artıran derecelendirme kuruluşu. Fitch’in bu kararı almasının arkasında, devlet borcunun azalması, güçlü finansal sistem ve büyüme beklentilerindeki olumlu görüntü vardı. Darbe girişimi sonrası derecelendirme kuruluşları, siyasi olaylardan dolayı notumuzu izlemeye almıştı. İçeride birlik beraberlik mesajları ve kısa sürede görülen normalleşme sonrası, Fitch’den “not teyidi” ya da “pas geçme” ihtimalini yüksek görüyorum.

Haberin Devamı

FITCH BU NOKTALARI ELE ALACAKTIR
KapitalFX Araştırma Uzmanı Enver Erkan

Haberin Devamı

Türkiye ekonomisinin Temmuz ayının ortasındaki olumsuz olaylardan minimal düzeyde etkilenmesini bekliyoruz. Ekonomik göstergeler normal seyrinde devam edecektir, kısa süreli kur oynaklığının belki enflasyon üzerinde çok sınırlı bir etkisi görülebilir. Ancak iktisadi büyüme alanında major bir etkiden söz etmek zor. Biz Türkiye’nin 2016 yılında %3,5 büyüme kaydedeceği yönündeki tahminimizi koruyoruz, herhangi bir aşağı yönlü revizyon büyüme tahminimiz açısından söz konusu olmadı.

Türkiye’de para politikasının etkin şekilde kullanılmasının yanı sıra, son dönemde mali politikalar açısından da önemli yapısal değişiklikler yapılma aşamasında veya başlangıç aşamasındadır. Bankacılık sektörünün güçlü sermaye yapısı ile özellikle Avrupa’daki bazı ülkeler açısından emsal olacak derecede iyi durumda olması, cari açığın geçen yıllara göre olumlu seyrediyor olması ve kamu maliyesi disiplininin bozulmamış olması artı yanlarımız olarak öne çıkmaktadır. Kısa vadede aşağı yönlü riskler göreceli olarak Temmuz ayındaki başarısız darbe girişiminden sonra biraz daha artmıştır, ancak Türkiye halen EMEA bölgesindeki emsal ekonomilere ve gelişmekte olan ülkeler içerisindeki benzer lig ekonomilerine kıyasla biraz daha iyi durumdadır. Değerlendirme notu içeriğinde bankalar açısından risk teşkil eden durumlara dair uyarı ve değerlendirmeler ile yatırımcı algısına dair birkaç satır başı da yer bulabilir.

Haberin Devamı

Piyasa normalleşmesi kısa zamanda gerçekleşti ve bu sürede serbest piyasa ekonomisinden taviz verilmedi. Piyasaya zor zamanlarda gerekli likidite sağlandı ve politika yapıcıları ekonomi ve piyasaların işleyişi açısından polisiye önlemler almadılar. Kuruluş notu değerlendirirken bu noktaları da ele alacaktır. Geçen ay yerel para cinsinden yaptıkları not indirimi sadece bir metodoloji değişikliği kapsamındaydı. Yabancı para cinsinden notumuza dokunmalarını beklemiyorum. Notumuz “yatırım yapılabilir” seviyede kalmaya devam edecektir.

Diğer Piyasa Haberleri