Piyasalar enflasyonu bekliyor

Pazartesi açıklanacak kasım ayı enflasyonu piyasalar için belirleyici olacak. Döviz kurlarındaki düşüş, vergi indirimleri, akaryakıt fiyatlarına gelen indirimler düşünüldüğünde kasım enflasyonunun eksi gelmesi muhtemel. Beklendiği gibi enflasyon eksi gelirse piyasalara olumlu etkisi olur.

Bigpara Haber

İşte Hürriyet gazetesi yazarı Zeynel Balcı'nın bugünkü yazısı...

Piyasalarda daha iyimser bir görünüm hakim. Ancak iyimserlik daha çok para piyasalarında yani faiz ve döviz tarafında görüldü. Borsada ise yükseliş denemeleri zayıf. Para girişi ve hacim yetersizliği borsadaki çıkış denemelerini sınırlıyor. Türkiye-ABD ilişkilerindeki yumuşama ile başlayan döviz kurlarındaki düşüş, ABD Merkez Bankası (Fed) Başkanı Powell’in “Faiz artırım süreci uzayabilir” açıklamalarıyla ivme kazanmıştı.

Powell’ın açıklamaları ile dolar dış piyasalarda değer kaybedip, ABD borsaları yükselmişti. Son açıklanan Fed tutanaklarında üyelerin faiz artırımına destek vermesi olumlu etkiyi biraz azalttı. ABD Başkanı Trump’ın da sürekli Fed’in faiz artırımlarını eleştirdiği biliniyor. Powell’in bu açıklamayı politik mi yoksa ekonomik gerekçelerle mi yaptığı ayrı bir tartışma konusu oldu. Powell, geçtiğimiz günlerde Trump’ın açıklamalarına rağmen Fed’in faiz politikasının değişmeyeceğini vurgulamıştı. Ama ekonomik gerekçe daha yüksek olsa gerek. Bilindiği gibi Fed politika değişikliğine gitmeden önce piyasalara gardını alması için önceden mesaj verir. Bu açıklamadan hareketle küresel durgunluğun olasılık olarak daha belirginleştiği gibi bir sonuç çıkarmak yanlış olmayacaktır.

Haberin Devamı

ABD-Çin ticaret savaşının küresel ekonomi üzerinde etkilerinin hissedildiğine dair değerlendirmeler bir süredir geliyordu. Bu çerçevede Avrupa Merkez Bankası kaynaklı açıklamalarda “Genişlemeci para politikasına devam” vurgusu sıkça yapılıyor. Dış piyasalarda parasal sıkılaştırmanın zayıflaması Türkiye gibi dış finansman ihtiyacındaki ülkeler için olumlu. Olumsuz tarafı ise Fed’in bilanço küçültmeye devam edecek olması. Kasım ayında TUİK’in açıkladığı güven endekslerindeki yükseliş, içerideki havanın biraz yumuşadığını gösteriyor. Ancak dış bakışı gösteren CDS oranlarındaki yükseliş içerideki hava ile uyumsuz. Döviz kurlarındaki düşüş, vergi indirimleri, akaryakıt fiyatlarında birbiri ardına gelen indirimleri üst üste koyarsak pazartesi günü açıklanacak kasım enflasyonu da muhtemelen eksi gelecek. Piyasanın beklentisi 0.5-1 puanlık eksi geleceği yönünde. Bunun faiz ve döviz kurları üzerinde olumlu ancak kısa süreli etkilerini görebiliriz.

PETROL VE ALTIN SAKİN

Haberin Devamı

Ekonomideki daralmaya bağlı olarak cari fazla veriyoruz. 12 Aralık’ta üçüncü çeyrek büyüme rakamının da zayıf geleceği aşikar. Ağustos’ta yaşanan kur ve faiz şokunun reel ekonomi üzerindeki etkileri henüz kalkmış değil. Ağırlaşan ekonomi çarkına yeniden ivme kazandırmak için ekonomi yönetiminin hamleleri devam ediyor. Ayrıca Türkiye Kalkınma ve Yatırım Bankası aracılığı ile VDMK ihracının başlaması özellikle konut sektörünün bankacılık üzerindeki yükünü azaltmaya ve kredi için yeni finansman imkanı sağlamaya yönelik bir adım. Bununla birlikte ileriye dönük olası riskleri de telaffuz edilmiyor değil. Geçen aylarda 2.7 trilyon olan banka kredileri son verilere göre 2.3 trilyon TL’ye kadar çekildi. Dış dünyada ise AB’nin İtalya bütçe sorunu, Rusya-Ukrayna gerginliği, G-20 toplantısı ve ABD-Çin ticaret savaşı öne çıkan gündem konuları. Piyasalar G-20 toplantısına biraz da ABD-Çin ticaret savaşında bir anlaşma olabilir mi gözü ile baktı. Petrol ve altın fiyatları sakin. Para piyasalarına göre daha temkinli görülse de borsada toparlanma çabaları sürüyor.

DOLAR/TL KURU DÜŞÜŞ TRENDİNDE

Haberin Devamı

Dolar/TL kurunda düşüş trendi devam ediyor. Ancak son günlerdeki sıkışmanın sonuna yaklaşılıyor. İlk destekler 5.13 ve 5.00 seviyelerinde. Sonraki destek 4.85 olarak görülürken ilk direnç 5.25 seviyesinde. Olası tepki alımlarının devamı için bu seviyenin üzerinde kalınması gerekecek. Sonraki dirençler 5.30 ve 5.44-5.54 seviyelerinde. Yön tayini için 5.13-5.25 bandının kırılacağı yöne önem taşıyor. Tepki alımları görülebilir. 

BORSA DİRENÇLERDE ZORLANIYOR

Borsada tepki yükselişlerine rağmen düşüş trendi korunuyor. İlk destek 93.000 seviyesinde. Bu seviyenin üzerinde tepki çıkışı gücünü koruyacak. Aksi taktirde sonraki destekler 91.000 ve 88.500 seviyelerinde. İlk dirençler ise 95.500-96.300 seviyelerinde. Tepki çıkışının devamı ve düşüş trendinin kırılması açısından bu seviyelerin geçilmesi önemli. Sonraki direnç 99.500-100.700 seviyelerinde. Direnç seviyelerinde satışlar görülebilir.

Diğer Piyasa Haberleri