Piyasada olumlu süreç başlayabilir

IMF ve Dünya Bankası kredilerinin gelecek olması para piyasalarında faizleri düşüreceği gibi borsayı da hareketlendirebilir

Bigpara Haber
Endeks, para piyasalarında oluşan yüksek faizler ve FP davasının yarattığı siyasi gerginlik sebepleriyle sıkışık bir seyir izledi. 8300-10000 aralığında yatay ve hacimsiz seyir izleyen piyasada oluşanbelirsizliklerden dolayı yatırımcıların güniçi al-sat hareketleriyle haftayı kapattı. İlk seansta alınan pozisyonların günsonunda kapatıldığı görüldü.

Aslında genel olarak ortama bakıldığında borsayı düsürecek çok büyük sebepler yok. FP’nin kapatılmaması için bütün siyasiler elinden geleni yapıyor gibi . Çünkü FP’nin kapatılması, tekrar seçime gidilme ihtimali, uygulanan ekonomik programın da çöpe atılması demek. Ancak Meclis’teki trafiğe bakıldığında anayasa değişikliğinin yılbaşı sonrasına kaldığınısöylemek daha doğru.

Öte yandan Telekom ve THY’nin özelleştirilmesi için ihale tarihlerinin belirlenmesi de diğer olumlu gelişme. Her ne kadar 2001 yılı sonunda bu özelleştirmelerinin meyvelerinin alınması zor gibi gözükse de IMF’in niyet mektubundaki şartların yerine getirilmiş olması oldukça olumlu. Ayrıca yurtdışı bankalardan alınacak 1 milyar dolar tutarındaki kredi de likidite sıkıntısı içinde olan piyasayı rahatlatacak.

Genel olarak borsaya baktığımızda bu gelişmelerden pek nasibini alamadığını görüyoruz. Otomotiv sektörü sancılı bir döneme girdi. Nedeni ise yükselen tüketici kredi faizleri nedeniyle satışların düşmesi ve verilen siparişlerin iptal edilmesi. Buna bağlı olarak bazı otomotiv firmaları yılbaşına kadar tatil kararı alarak üretimde kısıntıya gitmeye başladılar. Ayrıca işçi çıkarmaları da başladı. Bu sancılar borsada Tofaş Oto, Otokar, Tofaş Oto Ticaret’te düşüşe neden oldu. Genel olarak hafta boyunca Metal Ana ve Metal Eşya sektörü endeksleri ortalama yüzde 10 civarı değer kaybına uğradı.

En çok düşenler arasında birinci sırada Ersu var. Hisse bir hafta içinde yüzde 29 değer kaybetti. Bu azalma spekülatif hareketlerin etkisiyle gerçekleştiği düşünülüyor.

En çok yükselenler ise yüzde 38 ile Doğusan Boru, yüzde 36 ile Park Enerji, yüzde 31,6 ile Ceytaş Madencilik ve ortalama yüzde 28 ile Toprak grubu hisseleri oldu.

Mali krizden oldukça etkilenen Toprak grubu yeni yeni düşüşten kurtulmaya başlıyor.

En çok yükselen endeksler ise yüzde 11 ile iletişim, yüzde 4 ile kağıt ve hizmet, yüzde 3,7 ile bölgesel, yüzde 2,6 tekstil oldu.

Önümüzdeki hafta 21 Aralık’ta IMF ek niyet mektubunun onayını verecek. Bunun dışında 21 Aralık tarihinde IMF ve Dünya Bankası’ndan 2,8 milyar dolar tutarında kredi girişi olacak. Türkiye’ye gelen kredi yardımlarının arttığı ve sıklaştığını dikkate alırsak, borsa açısından olumlu süreç başlayacak gibi gözüküyor. Çünkü Cuma günü cezbedeci faizler yüzde 63’lere geriledi ve yavaş yavaş çekiciliğini kaybediyor. Bu hafta 2000 yılının son haftası olduğunu düşünürsek normalde piyasa oldukça likite sıkışacak denebilirdi. Fakat gelen dış yardımlarla faizlerin daha da düşme ihtimali yüksek.

Önümüzde 10 günlük tatil olması yatırımcıları düşündürüyor. Düşen faizlere rağmen borsadan repoya kaymalar yaşanabilir. Borsa hafta boyunca yatay-yukarı seyir izleyebilir.
(tradecnet)

Diğer Genel Haberleri