Petrole OPEC Freni

Bigpara Haber
Irak`ın petrol sevkiyatına başlamasıyla 25 dolara kadar gerileyen petrol fiyatları OPEC`in üretimi kısabileceği açıklamasıyla yeniden yükseldi.


Tüketicilerin petrol fiyatlarının hızla aşağı inmesinden duyduğu sevinç kısa sürdü. Dün Irak`ın yeniden petrol sevkiyatına başlamasıyla 26 doların da altına inen petrol fiyatları, OPEC yöneticilerinin üretimi kısılabileceği yönündeki açıklamalarıyla yönünü yeniden yukarıya çevirdi. Petrol piyasaları düne oldukça iyi haberlerle başladı. Irak`ın petrol sevkiyatına yeniden başladığı haberi ile Londra Borsası`nda brent tipi petrolün varil fiyatı 25 dolar 14 cent`e kadar geriledi. Bağdat yönetimi, Körfez Savaşı`ndan sonra konulan ambargo kapsamında, Birleşmiş Milletler ile petrol karşılığı gıda programını 6 ay daha uzatma konusunda hafta başında anlaşmaya varmıştı. Ancak piyasaların sevinci kısa sürdü. Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC) üyelerinden gelen açıklamalar petrolün yönünü değiştirdi. OPEC Başkanı ve Venezüella Petrol Bakanı Ali Rodriguez. petrol fiyatlarının örgütün belirlediği 22-28 dolar aralığından aşağı düşmesi olasılığının çıkması halinde üretimin kısılacağı uyarısında bulundu. Rodriguez, Fiyat 22 doların altına düşerse üretimi vakit geçirmeden düşüreceğiz. Bu günde 500 bin varillik bir kısıntı öngörülüyor. Ama bu günde 1 milyon varillik kesintiye çıkarılabilir dedi.


Rodriguez`den kısa bir süre sonra açıklama yapan İran Petrol Bakanı Bican Namdar Zanganey de OPEC hedef fiyatının 25 dolar olduğunu söyledi. OPEC fiyatların 35 doların da üzerine çıkması nedeniyle baskılar nedeniyle bu yıl petrol üretimin dört kez artırma kararı almıştı. Açıklamaların ardından petrol fiyatları yine yükseldi. Brent tipi ham petrol 51 cent artarak 25.65 dolara çıktı.


OCAK ZİRVESİ KRİTİK;

OPEC yetkililerini bu açıklamalarının ardından gözler Ocak ayında Viyana`da yapılacak olan OPEC zirvesine döndü. OPEC petrol bakanları zirvesi 17 Ocak`ta örgütün merkezinin bulunduğu Avusturya`nın başkenti Viyana`da yapılacak. Zirvenin gündemi petrol üretimi miktarı. Kuzey Amerika`da kışın sert geçtiğinbelirten uzmanlar, OPEC tehdidi ile birlikte petrol fiyatlarının yeniden yükselişe geçebileceğini belirtiyor. (YENİ BİNYIL)

Diğer Genel Haberleri