Petrolde zirve yolculuğu devam ediyor

Petrol fiyatları, 5 ayın en yüksek seviyesindeki yükselişini sürdürdü.

Bigpara Haber

Petrol fiyatlarındaki yükseliş, ABD'de ham petrol üretiminin Ekim 2014'ten bu yana en düşük seviyesine düşmesi ve Irak'ın üreticilerin gelecek ay üretimin dondurulması için anlaşmaya varmak üzere yeni bir çabaya gireceğini kaydetmesi ile birlikte fiyatların yaklaşık beş ayın zirvesine çıkmasının ardından hafifçe yükseldi.

Brent petrolü Londra'da, önceki iki seansta yüzde 6.7 yükseldikten sonra hafifçe yükseldi. Petrolün RSI göstergesi Çarşamba günü 69'a yükseldi ve piyasanın aşırı alım durumunda olduğunu işaret eden seviyeye yaklaştı. Enerji Enformasyon İdaresi'nin (EIA) açıkladığı verilere göre, ABD'de petrol üretimi 15 Nisan'da biten haftada günlük 8.95 milyon varile indi. Irak Petrol Bakan Yardımcısı Fayyad Al-Nima, büyük OPEC üreticilerinin ve diğer üreticilerin muhtemelen Mayıs ayında, üretimin dondurulması konusunda anlşamaya varmak için Rusya'da toplanacağını kaydetti.

BRENT PETROL FİYATLARINDAKİ SON DURUM İÇİN TIKLAYIN...

Haberin Devamı

Katar'ın başkenti Doha'da Pazar günü arzın dondurulması için büyük üreticileri tarafından gerçekleştirilen toplantı, Suudi Arabistan'ın, şimdilik üretimi sınırlamayacağını açıklayan İran dahil tüm OPEC ülkelerinin katılımı olmazsa üretimi dondurmayacağı konusuna ısrarcı olmasından dolayı başarısızlıkla sonuçlandı. ABD'de üretim, EIA verilerine göre, son 1 haftanın 12'sinde düştü.

IG Ltd.'de Angus Nicholson, "Dünkü üretim rakamları petrol fiyatı için oldukça olumluydu," dedi ve "Tüm bu gelişmeler ve özellikle Doha toplantısındaki başarısızlık düşünüldüğünde, petrol fiyatlarının ardındaki ivme dikkate alındığında, 40 dolar seviyesi, önümüzdeki bir ya da iki hafta bu seviyenin üzerinde kalmayı başarabilirsek, artan bir şekilde çok daha güçlü bir taban olabilir" şeklinde görüş bildirdi.

Haberin Devamı

Haziran vadeli Brent petrolü, Londra merkezli ICE Futures Europe piyasasında, 6 sent yükselerek, Tokyo saati ile 1401'de varil başına 45.86 dolara çıktı. Fiyatlar Çarşamba günü 1.77 dolar ya da yüzde 4 yükselerek, 45.80 dolar ile 25 Kasım'dan bu yana en yüksek seviyesine ulaştı. Toplam işlem hacmi 100 günlük ortalamanın yüzde 55 üzerindeydi. Küresel gösterge Brent petrolü, ABD göstergesi BAtı Teksas peteolüne (WTI) kıyasla 1.64 dolar primli işlem gördü.

Haziran vadeli WTI, Nymex piyasasında, fazla değişmeyerek 44.18 dolarda kaldı. Vadesi Çarşamba günü dolarn Mayıs kontratı 1.55 dolar ya da yüzde 3.8 yükselişle 42.63 dolardan kapandı.

Diğer Emtia Haberleri