Petrol Yasası Meclis Yolunda

Bigpara Haber
Hükümetin IMF``ye taahhütleri arasında yer alan ve bu nedenle yıl başına kadar hayata geçirilmesi gereken petrol yasasına ilişkin çalışmalar son aşamaya geldi. Petrol Yasası değişiklik taslağı Başbakanlık`a gönderildi. Taslak için hazırlanan bilgi notunda, düzenlemelerin amacı `yerli ve yabancı kaynaklardan elde edilen petrolün kullanıcılara güvenli, ekonomik rekabet ortamı içinde sunumu` sözleriyle dile getirildi. Ayrıca, düzenlemeyle 20 yıl içinde doğalgaz faaliyetlerinde 30 milyar dolarlık yatırım ve 150 milyar dolarlık ticari faaliyetin gerçekleşmesi ile ulusal ekonomide 180 milyar dolarlık iş hacminin oluşmasının beklendiği vurgulandı.


DÜZENLEME KURULU OLUŞTURULACAK;

Petrol Yasası Taslağı, Petrol İşleri Genel Müdürlüğü`nün kapatılarak, yerine Petrol Piyasasını Düzenleme Kurulu oluşturulmasını öngörüyor. Edinilen bilgilere göre kurul, birisi başkan; toplam yedi üyeden oluşacak. İki üye Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği`nden,iki üye Enerji Bakanlığı`ndan, bir üye Hazine Müsteşarlığı`nın bağlı bulunduğu Devlet Bakanlığı`ndan, bir üye Rekabet Kurumu Başkanlığı`ndan seçilirken, iki üyeyi ise düzenleme kurulu seçecek. Kurul, kamu düzenini bozan olağanüstü durumlarda devreye girecek, taban ve tavan fiyatlarını belirleyecek.
Petrol Yasası ile doğalgazdaki devlet tekelinin de kaldırılması amaçlanıyor. BOTAŞ`ın sadece ana iletim hatlarından sorumlu olması öngörülürken, şehirlere gaz dağıtımı için kurulacak şirketlere belediyeler yüzde 30 oranında ortak olabilecek. BOTAŞ, 10 yıliçinde tüm taahhütlerini bu şirketlere devredecek. Özel şirketler toptan satıcı haline dönerken, BOTAŞ`ta sadece geçiş hakkı kalacak. (RADİKAL)

Diğer Ekonomi Haberleri