Petrol neden yükseliyor?

Londra Brent petrol 2 dolar artarak 146,34 dolara, ABD petrolü 1 dolar yükselip 145,43 dolarla tarihi zirvesine ulaştı

Bigpara Haber

Uluslararası piyasalarda petrol fiyatları dün yeni bir rekor daha kırdı. Londra Brent petrol 2 dolar artarak 146,34 dolara, ABD petrolü 1 dolar yükselip 145,43 dolarla tarihi zirvesine ulaştı.


Bu arada Madrid’deki Dünya Petrol Kongresi’nde petrol üreten ve tüketen ülkeler arasındaki görüşmelerden ise yine sonuç alınamadı.

Petrol neden yükseliyor?

Madrid’den uzlaşma çıkmamasının yanı sıra İran Petrol Bakanı Golan Hossein Nozari’nin “Eğer herhangi bir saldırıya uğrarsak sessiz kalmayız, karşılığımız sert ve acımasızca olur” açıklaması, doların hızlı değer kaybı ile  ABD petrol rezervindeki azalış fiyatları rekora taşıyan nedenler arasında gösterildi. Böylece 2007 başında 50 dolar olan petrol fiyatı 1.5 yılda üç kat arttı.

OPEC Sekreteri Abdallah El-Badri, İspanya’daki kongrede fiyat artışının sorumlusu olarak doların değer kaybetmesini, ABD’deki mortgage krizini ve spekülasyonu gösterip “ABD bizi taciz etmeyi bıraksın” deyip şöyle konuştu: “Tüketimden fazla üretim yapıyoruz, tek sorun ABD borsalarında yapılan petrol kontratlarının yüzde 70’inin spekülatörlerin elinde olması, buna karşı yeni yönetmelikler lazım”. El Badri ayrıca eğer OPEC’in ikinci büyük üreticisi olan İran’a saldırılırsa, 4.2 milyon varillik kayıp olacağını ve piyasaların bunu kaldıramayacağını vurguladı.

‘Petrol çok yakında 250 dolar’

Bu arada Gazprom başkanı Alexei Miller petrol fiyatlarının ‘çok yakında’ 250 dolara çıkmasını beklediğini söyleyip ‘2008 sonuna kadar Avrupa’ya sattığımız doğalgazın bin metreküpü 500 dolar olacak” dedi.

Diğer Genel Haberleri