Petrol gelişmekte olan ülkeleri vurdu

Dünya Bankası, dünyanın 1973 yılından bu yana ilk kez rekor petrol ve gıda fiyatlarından etkilendiğini bildirdi

Bigpara Haber
Dünya Bankası, dünyanın 1973 yılından bu yana ilk kez rekor  petrol ve gıda fiyatlarından etkilendiğini bildirdi.


AA

Raporda, gıda fiyatlarındaki yükselişin dünyadaki yoksul sayısını 105 milyon kişiye çıkaracağına dikkat çekilerek, petrol fiyatlarındaki artışın gelişmekte olan ülkeleri daha çok etkilediği belirtildi.

Dünya Bankası`nın, 7-8 Temmuzda Japonya`nın Hokkaido adasında başlayacak G-8 zirvesinden önce yayımladığı Çifte Tehlike: Yüksek Gıda ve Petrol Fiyatlarına Yanıt başlıklı raporunda, yüksek petrol ve gıda fiyatlarının, enflasyon, büyüme ve dağılımsal etkileri nedeniyle küresel ekonomi için istikrarsızlaştırıcı bir etmen olduğu belirtildi.

Raporda, son zamanlarda petroldeki fiyat artışlarının, 2003-2005`deki fiyat artışlarıyla karşılaştırıldığında gelişmekte olan ülkelerin daha fazla zarar gördüğüne dikkat çekildi. Hububat fiyatlarının ocak 2006`dan bu yana iki kattan fazla arttığına, ocak 2008`den bu yana gıda fiyatlarındaki yükselişin yüzde 60`dan fazla olduğuna işaret edilen raporda, yüksek enerji ve gübre fiyatları, ABD dolarının değer yitirmesi, biyoyakıt üretiminde hububat ve bitkisel yağların kullanımındaki hızlı artış ile ABD ve AB`deki güvenlik stokları politikalarındaki değişime bağlı olarak küresel gıda stoklarındaki azalmanın gıda fiyatlarını artırdığı ifade edildi.

Gıda fiyatlarının düşmeye başlamadan önce 2008 ve 2009 yıllarında yüksek kalmaya devam etmesinin beklendiği, fiyatların 2015 yılına kadar muhtemelen 2004 seviyelerinin üzerinde kalacağı belirtildi.

Hızlı büyüme fiyat artırdı

Son yıllarda dünya ekonomisindeki hızlı büyümenin petrol piyasalarında kapasiteyi zorlayarak fiyatları eşi benzeri görülmemiş şekilde artırdığına işaret edilen raporda, 2001 yılında varili 20 dolar olan petrolün günümüzde 140 doların üzerine çıktığı, Ocak 2007`den bu yana iki kattan fazla arttığı vurgulandı.

Petrol fiyatlarının başlangıçta talepten kaynaklandığı, ancak son zamanlarda arz kaygıları ve mali etmenlerin de buna katkıda bulunduğu, küresel gayrisafi yurtiçi hasıla büyümesi küçülürken, talep baskısı düşmesine rağmen, petrol fiyatlarının gelecek iki yılda mütevazi bir düşüş göstereceği kaydedildi. Petrol fiyatları, stokların düşük olması, sınırlı atıl kapasite, arz kaygıları, yeni rezervler bulunması ve petrol dışı kaynakların geliştirilmesi konusundaki belirsizlikler nedeniyle oynaklığını sürdürecek.

Dünya Bankası`nın 8 ülkede yaptığı çalışmada, 2005 ve 2007 arasında gıda fiyatlarındaki artışın yoksulluğu yüzde 3 artırdığı, gıda fiyatlarındaki yükselişin sonucu olarak dünyada toplam yoksul sayısının 73 milyon artarak 105 milyona çıkabileceği vurgulanan raporda, gıda fiyatı krizinin sadece Afrika`da 30 milyon kadar insanı yoksulluğa itebileceği kaydedildi.

Yüksek gıda fiyatlarının ülkeler arasındaki eşitsizliği artırabileceğine işaret edilen raporda, artan gıda fiyatlarının çatışmalar, istikrarsızlık, HIV ve kuraklıkla boğuşan çocukların durumunu kötüleştirebileceği bildirildi.
Bu arada ABD, İngiltere, Kanada, Fransa, Almanya, İtalya, Japonya ve Rusya`dan oluşan G-8 ülkelerinin liderlerinin katılacağı Japonya`daki zirvede enflasyon, yüksek petrol ve gıda fiyatları ele alınacak.

Diğer Genel Haberleri