Petrol fiyatlarına dikkat!

İç piyasalarda oluşabilecek yukarı yönlü hareketler yavaşlayabilir

Bigpara Haber

Akbank, petrol fiyatlarının, devam eden iç-dış talep dengelenmesinin cari açık ve enflasyon üzerinde yarattığı olumlu beklentileri sınırlayarak, iç piyasalarda oluşabilecek yukarı yönlü hareketleri yavaşlatabileceğini bildirdi.

Akbank`ın raporunda şu değerlendirmelere yer verildi:

"Küresel piyasalar ABD’de Cuma günü başlayacak olan Jackson Hole sempozyumunda sinyallenmesi beklenen parasal gevşeme adımlarına odaklanmışken, yakın bir döneme kadar piyasaları olumsuz etkileyen Euro bölgesi borç krizine yönelik endişe verici gelişmeler de bir yandan devam ediyor.

DÖVİZ KURLARINDAKİ ANLIK DURUM İÇİN TIKLAYIN...

Avrupa Merkez Bankası (ECB) tarafından dün açıklanan veriler, İspanya bankalarındaki mevduatların Temmuz ayında ¬74,2 milyar daha gerilediğini ortaya çıkardı.

İspanya bankalarının toplam mevduat birikimi, son bir yılda %11 gerilemiş durumda.

Bankalarda yaşanan mevduat çıkışları, İspanyol bankalarının ECB’den sermayelendirme talep etmesine sebep olmuştu. Sisteme güvenini yitiren mevduat sahiplerinin, paralarını İspanyol bankalarından çekerek daha güvenli gördükleri ülke bankalarına yatırdıkları tahmin ediliyor.

Parasal verilerin, Valencia’dan sonra İspanya’nın diğer büyük eyaleti olan Katalonya’nın da merkezi hükümetten ¬5 milyarlık yardım fonu istediği güne denk gelmesi normal koşullarda piyasalarda seri satışlar yaşanmasına sebep olabilirdi.

Fakat başta da belirttiğimiz gibi, ABD Jackson Hole Sempozyumu tüm dikkatlerin bu yöne kaymasını sağlamış durumda.

Piyasa takibimizin bir parçası olarak yakından izlediğimiz yabancı kurum raporlarında da, önce Jackson Hole ve ardından 13 Eylül FED faiz kararı toplantılarında önce parasal genişleme programlarına (QE) benzer bir adım atılacağı beklentisinin analistler tarafından kuvvetle dile getirildiğini gözlemliyoruz.

Fakat sırasıyla QE1 (2008-09), QE2(2010), ve OT(2011) programlarının piyasalar ve risk primleri üzerinde yarattığı etkilere baktığımızda, atılan her adımın bir öncekine kıyasla daha sınırlı etki yarattığı ortaya çıkıyor.

Bu duruma ek olarak, küresel Dolar talebi ve Dolar’ın ortalama değeri üzerinde belirgin gerileme yaratarak emtia fiyatlarını şişirebilecek bu tip bir adımın petrol ve gıda fiyatlarının bu denli yüksek olduğu bir döneme gelmesi, küresel ekonomik büyümeyi neredeyse tek başlarına sırtlanan gelişmekte olan ülkeler için olumsuz.

Türkiye, bu koşullarda sadece petrol fiyatlarından etkilenebilecektir  zira, küresel fiyatlardan gıda ithalatımız sınırlı olduğu gibi, bazı yurtiçi işlenmemiş gıda fiyatlarımız da zaten küresel fiyatların üzerinde.

Fakat petrol fiyatları, devam eden iç-dış talep dengelenmesinin cari açık ve enflasyon üzerinde yarattığı olumlu beklentileri sınırlayarak, piyasalarımızda oluşabilecek yukarı yönlü hareketleri de yavaşlatabilecektir.

Yurtiçi hisse ve özellikle de bono piyasalarında izlenen seri değer artışlarının temelinde, düzelen dış dengelerin ve kısa vadeli enflasyon görünümünün ülke ve enflasyon risk primlerini geriletmesi büyük rol oynamıştı (hala da oynamakta).

Dolayısıyla olası bir parasal genişleme adımında, hisse fiyatlarında ilk etapta artış beklenecek olsa da, bonolarda yakın vadede çıkışlar izlenmesi mümkün.

TL, döviz kurları karşısında Merkez Bankasının politikaları doğrultusunda geçmişte olduğu kadar değer kazanmayabilir.

FED adım attığı takdirde gerçek anlamda tek kazanan ise herzamanki gibi altın olacaktır."

Bigpara turuna katılın

Altın fiyatları, döviz fiyatları, dolar, euro, sterlin, canlı borsa, hisse senetleri, hisse fiyatları, dünya borsaları, en çok artan hisseler, en çok azalan hisseler, uzman görüşleri, banka faizleri, VOB, teknik analiz, KAP haberleri

Diğer Genel Haberleri