Petrol fiyatları yükselecek mi?

Uluslararası Enerji Ajansı İcra Direktörü Birol, "Önümüzdeki 6 ay ile 1 yılda fiyatlarda çok ciddi bir yükselme tahmin etmiyorum, hali hazırda piyasada arz fazlası petrol bulunuyor ve hatta bu petrolü stoklayacak yer yok" dedi.

Bigpara Haber

Uluslararası Enerji Ajansı (IEA) İcra Direktörü Fatih Birol, petrol fiyatlarının düşük seviyede seyretmesinin Türkiye gibi cari açığı petrole bağlı ülkeler için olumlu bir durum oluşturduğunu belirterek, "Önümüzdeki 6 ay ile 1 yılda fiyatlarda çok ciddi bir yükselme tahmin etmiyorum, hali hazırda piyasada arz fazlası petrol bulunuyor ve hatta bu petrolü stoklayacak yer yok." dedi.

Birol, Anadolu Ajansının (AA) global iletişim sponsoru olduğu 22. Dünya Petrol Kongresi'nde AA muhabirine açıklamalarda bulundu. Petrol fiyatlarının son 3 ayda düşüş eğilimine girmesinin Türkiye için kaygı verici bir durum olmadığını aktaran Birol, "İnşallah Ortadoğu'da bir şey olmaz ama olsa bile ben petrol fiyatlarında çok ciddi bir sıçrama olacağını sanmıyorum." değerlendirmesinde bulundu.

Haberin Devamı

Birol, piyasada talebi karşılayacak kadar yeterli petrol bulunduğunu ve ABD'de petrol üretiminin artmaya devam ettiğini aktardı.

ABD'nin özellikle son yıllarda petrol ve doğalgazda bir numaralı üretici haline geldiğini vurgulayan Birol, "Bu durum hem piyasa ekonomisini hem de enerjinin jeopolitiğini çok ciddi bir şekilde etkiliyor. Önümüzdeki 6 ay ile 1 yılda fiyatlarda çok ciddi bir yükselme tahmin etmiyorum, hali hazırda piyasada arz fazlası petrol bulunuyor ve hatta bu petrolü stoklayacak yer yok." diye konuştu

BRENT PETROL FİYATLARINDAKİ SON DURUM İÇİN TIKLAYIN...

"GELECEK ELEKTRİKTE YATIYOR"

Haberin Devamı

Birol, IEA'nın kongrede açıkladığı "2017 Dünya Enerji Yatırımı" raporunu ilişkin yaptığı değerlendirmede de gelecek dönemde enerji yatırımlarının elektrik sektörüne doğru kaydığını söyledi. "Gelecek elektrikte yatıyor" diyen Birol, son yıllarda birçok şirketin bu gelişmeyi fark ettiğini ve elektriğe daha fazla yatırım yapmaya başladıklarını kaydetti. 

Birol, 2015 ve 2016'da petrol ve doğalgaz yatırımlarında tarihi düşüşler görüldüğünü hatırlatarak, "Fosil kaynaklı yatırımlar 2017'de de aynı seviyede kalacak. Elektrik şu an dünyada en fazla yatırım yapılan sektörü haline geldi ancak sistemin dengelenmesi için fosil kaynaklara da yatırım yapılıyor." ifadelerini kullandı.

YENİLENEBİLİRDE YATIRIM MALİYETLERİ DÜŞÜYOR 

Haberin Devamı

Birol, yabancı yatırımcının Türkiye'nin yenilenebilir enerji alanındaki yatırımlarını dikkatle izlediğini ve yabancı yatırımcılar tarafından kendisine olumlu geri dönüşler yapıldığını aktardı. Önceki dönemlere göre şu an Türkiye'nin daha büyük ölçekli yatırımlara girmesi gerektiğini ifade eden Birol, şunları kaydetti:

"Türkiye'nin yenilenebilir enerji ve teknolojilerine yatırım yapması çok iyi bir zamana denk geldi. Dünyada yenilenebilir enerjinin maliyetlerinde çok ciddi düşüşler görülüyor. Güneş enerjisi proje maliyetlerinde son 5 yılda yüzde 80 düşüş gerçekleşti. Rüzgar enerjisinin maliyetinde de yüzde 35'e varan düşüş oldu. Yenilenebilir enerjinin büyümesi gerçekten sektör adına çok umutlu bir olay. Yine de sistemde dengeyi sağlamak için doğalgaz ve petrol gibi kaynaklara yatırım yapmak gerekiyor." ifadelerini kullandı.

ELEKTRİĞİN DEPOLANMASI KRİTİK

Birol, dünyada elektriğin depolanmasına ilişikin gelişmelerin sektör açısından oldukça önemli olduğunu belirterek, "Bu son derece kritik bir alan. Küresel anlamda elektrik depolanmasında maliyetler uygun olursa birçok konuda dünyanın enerji denklemi ciddi bir şekilde değişir. Şu anda henüz orada değiliz. Elektrik depolanmasının ticari bir şekilde pazarda yer bulması için maliyet ve teknolojik açıdan aşılması gereken engeller var." değerlendirmesinde bulundu.

 

Diğer Emtia Haberleri